Våra kunders egna reseberättelser

 

Vi jobbar ständigt med att utveckla vår kvalitet för att du som resenär skall få en fantastisk reseupplevelse och komma hem med en massa härliga minnen.
 
Här kan du ta del av våra resenärers egna erfarenheter och låta dig inspireras av deras reseberättelser. I listan nedan kan du välja det land som du är intresserad av.

Först och främst vill jag tacka för en fantastisk resa som Ni ordnade för oss!

Hej Ahmed,

Först och främst vill jag tacka för en fantastisk resa till Jordanien som Ni ordnade för oss! Allt var så välorganiserat, allt fungerade punktligt och snabbt. Hotellen var perfekt utvalda: först det intressanta hotellet i Amman, där journalister och diplomater bor eller tittar in på en drink och sedan hotellet i Petra i helt orientalisk stil och nära till promenaden ner till själva klippstaden. Hotellet vid Röda Havet var en magnifik anläggning med olika pooler, barer, restaurang och nattklubb.

Under resan hade vi ju tillgång till egen bil med en kunnig guide/chaufför och på så sätt fick vi en personlig kontakt med underbara Jordanien. Vi kunde i vårt eget tempo åka runt och stanna där vi ville och samtidigt få information om allt mellan himmel och jord. Dessutom stannade vi vid de bästa restaurangerna och fick lära känna olika jordanska maträtter.

Vi hade flera intressanta och nyanserade diskussioner med vår sympatiske guide och vi fick en mycket positiv bild av Jordanien. Men jag har en fråga kvar som jag inte fick något riktigt svar på: hur kommer det sig att det inte finns några tiggare i Jordanien? Van som jag är från Afrika och Indien tog jag med mig små saker att ge till barnen, men endast vid två, tre tillfällen blev jag av med några saker. Alla försäljare lämnade oss i fred och det var ju vilsamt att inte bli jagad av efterhängsna försäljare som t.ex. i Marocko, men det där att man inte såg några tiggare förvånade mig.

Vid sidan av alla kulturella upplevelser berördes vi av den jordanska hjärtligheten och värmen! Lite av allt det tog jag med hem till Sverige och sänder Dig därför en varm jordansk hälsning.
 
Catharina

Aldrig blev vi så nöjda som med den här resan

Hej Ahmed,
Tack för brevet. Egentligen kan ord  inte återge våra fantastiska upplevelser som vi hade på vår drömresa !  Vi har rest ganska mycket omkring i världen, men aldrig blev vi så nöjda som med den här resan! Det hela betyder att vi absolut måste återvända till Jordanien - förr eller senare!
 
Glad Påsk och Glad Vår önskar
 
A. Jakobsson

DRÖMRESA TILL JORDANIEN

Det är här de bor eller bara slinker in på en drink eller en kopp te, journalisterna från hela världen, affärsmännen och diplomaterna. Och nu vi från Sverige. Vi befinner oss på det spännande hotellet Intercontinental i Jordaniens huvudstad Amman. Det är det här hotellet som vi skall ha som utgångspunkt några nätter för vår rundresa i norra Jordanien. Vi har lämnat ett iskallt och snöigt Sverige i mars månad nådens år 2013 och ser nu ivrigt fram emot några intressanta rundresedagar på historisk mark i sol och värme.
 
Vårt hotell lockar med gourmetrestauranger, men vi äter denna vår första kväll i Jordanien på restaurang Reem Al Bawadi ute på stan. Där stiftar vi för första gången bekantskap med den goda jordanska maten som påminner lite om libanesisk mat. En massa skålar och fat fulla med läckerheter dukas fram så man blir alldeles vimmelkantig. Vad skall man välja? Efter ett förtjust frossande återvänder vi mätta och nöjda till vårt hotell.
 
Efter en överdådig frukost på vårt hotell ger vi oss nästa morgon i väg. Först en tur i Amman genom äldre och nyare stadsdelar. Det är backigt som i San Francisco och det är bullrigt, men sedan uppe på höjden vid citadellet och amfiteatern upplever vi en fridfull och storslagen utsikt över stan! När vi har sett oss mätta på Ammans myllrande gatuliv där långt nere under oss lämnar vi stan och åker till byn Ajlun där vi klättrar omkring i den medeltida fästningen Qalat Al-Rabad som man har byggt för att bekämpa korsfararna. Från borgen har man en milsvid utsikt över Jordanslätten.
 
Efter allt klättrande är det sedan skönt att kunna pusta ut lite innan vi åker vidare till dagens absoluta höjdpunkt: Jerash, som ligger i utkanten av den antika staden Gerasa. Genom den vackra triumfbågen, som byggdes till kejsar Hadrianus´ besök i stan år 129 e.Kr. dyker vi in i antikens underbara värld. Vår kunnige guide Hassan ledsagar oss genom historien, berättar om grekernas inflytande och sedan om romarna som satte sin prägel på denna stad och fick den att blomstra. Andaktsfullt går vi längs huvudgatan Cardo Maximus och beundrar det ovala torget med både grekiska och romerska kolonner. Vi besöker Zeus´ tempel, teatrar och badhus. Det är riktigt svårt att ta avsked från denna vår vandring långt tillbaka i tiden men middag och tillbakafärd till Amman väntar.
 
Nästa dag tar vi den 5000 år gamla kungliga vägen, Kings Way, söderut för att besöka mosaikbyn Madaba. Överallt i byn, i privathem och trädgårdar, finns det bysantiska mosaiker, men i St George´s katedral finns den mest kända mosaiken. Den visar en karta över Jerusalem och dess omgivningar från 560-talet. Denna karta, sammansatt av tusentals pyttesmå mosaikbitar har hjälpt arkeologer att lokalisera många platser i Jordanien.
 
Inte långt från Madaba ligger Mount Nebo varifrån man vid klart väder har en magnifik utsikt över Västbanken och Jeriko och kanske t.o.m. Jerusalem. Det är härligt att ströva omkring bland kloster och lämningar från 400-600 år e.Kr.. Mount Nebo är ett omtyckt pilgrimsmål eftersom man tror att Moses var här och också dog här. Därför har inte bara vanliga turister hittat hit utan även den förrförra påven, Paulus ll, också känd som Karel Woytola, var här.
 
Efter en, som vanligt, god måltid åker vi till byn Kerak där vi besöker den mäktiga jättestora korsriddarborgen. Återigen klättrar vi omkring i en borg med mörka gångar och hålor. Utsikten från borgen är storslagen med gröna fält och blommande mandelträd. Här ser man hur mångsidigt vackert Jordanien är! Landet har inte bara öknar som kanske många tror.
 
Och så beger vi oss då långsamt till huvudmålet för vår resa: till den mytomspunna klippstaden Petra. Staden grundades av nabatéerna, ett nomadiskt handelsfolk ungefär 500 år f. Kr.. Petra var en karavanstad på Sidenvägen, beboddes av greker och romare, men föll så småningom i glömska i flera århundraden för att först på 1800-talet återupptäckas av en schweizare. Nu tillhör Petra ett av de sju världsundren.
 
På vägen till Petra stannar vi och handlar hos en beduin som med släktingar och vänner sitter i ett litet hus vid vägen. Vi bjuds på te och stämningen är glad och riktigt lustig trots språkförbistringen.
 
Sent på eftermiddagen efter en svindlande färd längs hisnande raviner och milsvid stenöken anländer vi till hotellet Mövenpick i Petra. Hotellet välkomnar oss i helt orientalisk stil. Så vackert! Medan det hittils har varit relativt tomt på turister på vår rundtur så möts vi här av en salig blandning av turister från världens alla hörn. Vi skyndar i säng för vi har gjort upp med en guide att gå ner i stan tidigt nästa morgon innan turisterna invaderar Petra.
 
Alltnog, mycket tidigt nästa morgon vandrar vi längs the Siq, den 1200 meter långa klippsprickan, som är enda vägen in till Petras hjärta, the Treasury. Ibland blir det mycket trångt och mörkt så inte ens solen kan leta sig in till oss där vi går, men lika plötsligt öppnar sig vägen igen och klippväggarnas guldfärgade, rosaskimrande och lena färger omsluter oss. Väl framme vid Petras mest fotograferade ställe,the Treasury, imponeras vi av den gigantiska portalen med sex kolonner föreställande olika gudar, gudinnor och monster som är placerade över portalen och runt omkring den. Vi berörs starkt av mystiken, av historiens vingslag!
 
Efter ett par timmar börjar åsnor, hästar, kameler och turister dyka upp och lite av förtrollningen ger vika. Petra med alla grottor, uråldriga gravmonument, med ett kloster och en amfiteater, allt byggt i sandsten, vill man helst ha för sig själv. När vi efter en hel dag i Petra trötta återvänder till hotellet slår vi fast att en dag absolut inte räcker för att kunna ta del av allt. Till Petra måste vi återvända!
 
På vår sista utflyktsdag är målet Wadi Rum, öknen som är känd genom den engelske, omstridde arkeologen och militären Lawrence av Arabien som påstås ha ridit omkring här. Han hjälpte araberna i deras uppror mot Turkiet under första världskriget. Många av oss har sett filmen om honom där han kämpar sig fram i rykande sandstorm i Wadi Rum. Även vi råkar ut för en mindre storm så det blir ingen planerad kamelritt i Lawrences anda utan vi får hålla oss till en jeep. Det hela är riktigt spännande och så även besöket mitt i sandstormen hos en beduin i ett tält. Beduinen bjuder på te och med hjälp av en tolk berättar han lite om sitt liv. Beduinerna vill i allmänhet inte lämna ökenlivet trots fattigdomen. Det är verkligen anmärkningsvärt!
 
Efter vårt ökenäventyr rullar vi i maklig takt söderut mot staden Aqaba vid Röda Havet, där vi sedan vilar ut en vecka och lever ett behagligt badortsliv på lyxiga Mövenpick Hotel i Tala Bay. Vi upplever sköna dagar vid poolen ( det finns 8 pooler att välja mellan ) och/eller badar i Röda Havet. Vi tar en tur med en glasbåt och kan beundra fantastiska koraller i de mest olika formationer. Men för det mesta tar vi det lugnt och sitter på kvälllarna på vår balkong och njuter av några goda drinkar, t.ex. citronlemonad med mynta, och av utsikten mot Egypten mitt emot med solen som sakta sjunker ner bakom de mäktiga bergen. Långt borta tänds sedan ljusen i Eilat, den stora israeliska staden. Ett par gånger går vi till hotellets nattklubb och lyssnar på temperamentsfull sång och tittar på den klassiska magdansen som ju hör till arabernas traditioner.
 
När vi sedan återvänder till Sverige har vi, förutom alla kulturupplevelser, dessutom fått härliga minnen av den jordanska hjärtligheten och värmen. Överallt möttes vi av strålande leenden. Jordanien, som är omgivet av stridslystna grannländer, bemödar sig om att behålla sin harmoni och inställningen till andra religioner och folkslag är mycket tolerant.
 
Därför tror jag att Jordanien har en framtid! I fredens tecken!
 
Tack Orientenresor för en underbar resa med en omsorgsfullt utarbetad organisation och en perfekt timing!
 
Catharina

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55