Våra kunders egna reseberättelser

 

Vi jobbar ständigt med att utveckla vår kvalitet för att du som resenär skall få en fantastisk reseupplevelse och komma hem med en massa härliga minnen.
 
Här kan du ta del av våra resenärers egna erfarenheter och låta dig inspireras av deras reseberättelser. I listan nedan kan du välja det land som du är intresserad av.

Underbar resa till Oman

Hej Ahmed

Just hemkomna från Oman vill vi passa på och tala om att vi hade en underbar resa.

Människorna är snälla och det är rent och tryggt på gatorna. Naturen var fantastiskt och vädret var bra, det senare var ingen överraskning.

Arrangemangen var perfekta, hotellet jättebra med utmärkt läge och er agent skötte sig bra med kunniga och trevliga guider.

I efterhand ett par saker vi hade kunnat göra bättre. Vi skulle nog gjort turen till öknen och turen till Wadi Shab som en kombinerad tur med övernattning i Sur eller i öknen. Det blev litet mycket bil.

I Wadi Shab skulle vi haft skor som man kan gå i vattnet med. Det var litet jobbigt att vada en lång sträcka i vattnet innan man kunde simma.

Tack för de fina arrangemangen och egentligen borde mer svenskar åka till Oman på en semester av vår typ.

Hälsningar

Karin o Örjan     

Min reseberättelse från Libyen

Med min avresa från Köpenhamn var det lagom lång restid. Under min resa (1-7 okt) var det fortfarande ganska hög dagstemperatur, men vid kusten (mitt resmål) hyfsat svalkande vindar. Guiderna hade väl utformade program i lagom promenadtakt och jag hann väl med såväl fotografering (digitalt & analogt) som videoinspelning. Jag vill framhålla deras professionella kunskaper och sympatiska sätt att förmedla den. Gratulerar till dessa kontakter, eftersom det är mycket deras förtjänst att den här typen av resmål blir en så stor upplevelse. Min huvudguide, Mr. Salah Shawani, är mycket kompetent och sympatisk och en klippa för mig på min gruppresa för 1 person! Jag kände mig mycket priviligierad. Genom honom kom jag också närmare personerna vi mötte. Samtliga vänliga och naturliga och välkomnande. Vad jag upplevt av Libyen var mycket positivt och med Mr. Salah som chaufför var jag inte speciellt orolig för trafiktempot. Lite spänning får det vara också på en kulturresa! Det enda negativa under resan var att mina vykort (som Mr. Salah lämnade in på flygplatsen i Benghazi) inte kommit fram till mina vänner. Ännu. Problem med postgången? Censur? Ledsamt… (kanske Mr. Salah har någon förklaring?) Lycka till med era resor i framtiden! (Ledsen att jag inte kom iväg till resemässan i Köpenhamn...)

Hjärtliga hälsningar Nils-Ove.

Reseberättelser från Burma

Hej Ahmed,
Tack för mailet. 
Vi har faktiskt inte kommit hem än utan vilar ut i Thailand efter den innehållsrika resan i Burma.
För din fråga om reseberättelse kan vi hänvisa till vår resedagbok.
 
Hälsningar
Jonas och Niclas

8/11.Visumet fixat

Äntligen har passen med våra visum till Myanmar (Burma) kommit. Lite i senaste laget men nu är de här. En kaka för att muta (reta) arbetskamraterna står i ugnen. I morgon är det också dags att plocka fram det som ska packas i resväskan. Äntligen bär det iväg på en ny långresa i Asien!

 

21/11. Tempeltur i Rangoon
I morse tog vi Thai Airways morgonplan till Rangoon. Av någon anledning stod inte planet vid någon gate, utan alla 300 passagerarna i den så gott som fulla A330:n fick åka buss till planet. I Rangoon blev vi mötta av den lokala guide som kommer att ta hand om oss under hela vistelsen i Myanmar. Vi är en liten och behändig grupp på sex personer på rundturen. På flygplatsen passade vi på att växla till oss lite lokal valuta. På guidens rekommendation växlade vi in 400 USD var vilket blev ca 337000 kyat. Förutom några 5000-lappar fick vi 302 tusenlappar!
 
22/11. Bussresa till Hpa-an
Vi for iväg tidigt med våra guider Uffe som är svensktalande Dansk och Mojo som är våran engelsktalande Burmes. Vårat mål för dagen var Hpa-an som ligger i en region i sydöstra Burma i Kayinstaten som till för några år sen var stängd för besök. Där var ett kloster byggt på en klippa som reste sig 722 meter över risfälten. Nedanför klippan fanns tusentals budda statyer utställda i raka rader. På resan dit som tog åtta timmar hann vi med ytterliggare ett par tempel varav ett var i en stor grotta. Det mest intressanta med bussresan var att se hur folk lever på landsbyggden och all trafik med olika konstiga fordon som har importerts från grannländerna och bussar och pickuper som var överlastade med folk.
 
24/11. Runt Mawlamyine
De senaste två dagarna har vi varit i området runt staden Mawlamyine i östra delen av Myanmar, endast en halv dags resa från Thailändska gränsen. Innan vi lämnade Hpa-an besökte vi dels ett tempel med stadens symboler, en orm och en groda, samt en marknad där både Niclas och jag köpte varsin longyi, den traditionella manliga kjolen. Nästan alla män använder longyi istället för byxor. Vår lokale guide, busschaufför och hjälpchaufför är klädda i longyi och vit skjorta. I Mawlamyine började i med att besöka en amerikansk babtistkyrka från mitten av 1800-talet. Den var under renovering inför något kommande jubileum, men vi hann med att få en bön på burmesiska för oss innan vi åkte därifrån. Vi hann med ytterligare några buddistiska tempel innan vi åkte ned till stadens strandpromenad. Den fina utsikten från Mawlamyine inspirerade för övrigt Rudyard Kipling när han på slutet 1800-talet skrev sin poesibok Mandalay.
 
26/11. Flygresa till Mandalay
Idag åkte vi ut till flygplatsen kl 05.15 för att ta inrikesflyget till Mandalay, vi fick flyga i en ATR 72. Mandalay som är Burmas näst största stad och som är ett handelsnav i norra Burma. Därefter fortsatte vi med buss längs huvudvägen mot Thailand till staden Pyin Oo Lwin. Det går lättare att uttala efter ha druckit av den lokala romen. En flaska med två burkar Cola kostade 1600 kyat det vill säga ungefär 13 svenska kronor. På eftermiddagen har vi besökt en botanisk trädgård där vi bland annat tittade och luktade på kaffebuskar och kanelträd. Vi hann även med ett besök på ett kafé som serverade ett kaffe från norra Burma som var riktig gott. Givetvis blev det en sacher tårtbit till kaffet.
 
27/11. En skakig tågresa över Gokteik-ravinen
I förmiddags tog vi tåget från Pyin Oo Lwin mot Hsipaw. Järnvägen är smalspårig med gamla lok och vagnar. Medan vi stod kvar på perrongen klev en man ner under vår vagn och började bända med bromsarna... Vi hittade med lite hjälp våra platser i förstaklassvagnen (upper class). Det lilla dieselloket började leta sig ut från stationen i maklig promenadtakt innan det gasade på. Som mest kom tåget upp i lite drygt 40 km/timme. De gånger tåget letade sig upp i lite högre farter var spåret ofta så ojämnt att vagnen endera gungade kraftigt i sidled så att huvudet for från sida till sida, eller så hoppade vagnen upp och ner så att man nästan studsade i sätet. Med en snittfart på ungefär 25 km/timme snirklade sig tågen fram genom smala passager av blommor och träd genom landskapet. Efter tre och en halv timme kom vi fram till den stora stålbron över Gokteik-ravinen som byggdes 1901 av en amerikansk firma. Tåget kröp fram på den över 600 meter långa bron ca 300 meter över dalgången. Vid stationen efter bron väntade bussen på oss och körde oss till Hsipaw.
 
28/11. Vandring i bergen till en Palaung-by
I dag har vi vandrat upp i bergen till en by med minoritetsfolket Palaung. Halv åtta började vi vår vandring från hotellet med vår guide Aung San. Namnet "Aung" betyder förresten att man är född på en söndag. På vägen uppför berget fick vi namn och beskrivningar av många växter och grödor och deras användningsområden. Vi passerade ett antal byar där det bodde människor som tillhör Shan-folket. Shan är den etniska grupp som är i majoritet i Shan-staten. Det var nästan inga ute och jobbade på fälten, vilket berodde på att det är fullmåne i dag. Då är det helgdag för alla buddister och man går till templen för att och på kvällen är det fest. (Fest med fyrverkerier visar det sig nu när vi sitter och skriver.)
 
30/11.Mandalay
I morse åkte vi med båt över Irrawaddyfloden från Mandalay till Mingun. Där började en burmesisk kung bygga en jättelik pagoda i slutet av 1700-talet. Femton år senare avbröt han bygget, eftersom en astrolog berättade att han skulle dö i förtid om han byggde färdigt. 1839 inträffade en stor jordbävning i området som gjorde att byggnaden sprack och förstördes. Vi tittade även på världens näst största klocka, den största utan sprickor, som väger hela 90 ton. Med hjälp av en träkläpp passade vi på att provslå på den. När vi åkt tillbaka över floden till Mandalay var vi förbi olika hantverkare som bland annat snidade i trä och sten och som gjöt bronsfigurer. Vi var även förbi den förgyllda Mahamyatmuni Byddha statyn. Den är förgylld med hela 1448 kg bladguld och i taket ovanför statyns huvud sitter en 24 karats diamant.
 
3/12. Monywa
I Monywa har vi inte kommit åt Internet. Förmodligen berodde det på konflikten mellan polisen på ena sidan och bybor och munkar på den andra om en koppargruva utanför staden som regeringen sålt till kineser. Hur som helst åkte vi från Mandalay till Monywa i lördags. Längs vägen stannade vi bland annat vid världens längsta träbro byggd i teak, U Bein, som är 1,2 km lång. Vi åkte även båt ut till ön Ava där Burma hade sin huvudstad på 1300-talet.
I Monywa tillbringade vi söndagsförmiddagen med att åka till ett berg där hundratals smågrottor var uthuggna ur berget. De flesta hade en staty av Buddha och målningar på väggarna. På väg till grottorna passerade vi koppargruvan där det var oroligt i torsdags. När vi åkte till Monywa fick vi förhållningsorder av den lokale guiden att inte prata med munkar eller fotografera polis eller militär samt att undvika folksamlingar. De enda spår vi såg av att något hade hänt var ambulanstrafik som verkade onormalt omfattande. På eftermiddagen intog vi adventsfika på ett nyöppnat kafé. På kvällen titta vi på solnedgången vid en 130 meter hög nybyggd buddhastaty. I dag har vi åkt till Bagan via Pakkuku. Från Pakkuku till Bagan åkte vi båt på Irrawaddyfloden.
 
4/12. Bagan
I Bagan finns enormt många tempel och stupor som är runt 1000 år gamla. Det finns över 4400 utspridda över ett ganska stort område. I dag har vi varit runt och tittat på några av dem som är speciellt intressanta, bland annat några med gamla väggmålningar. En väggmålning beskrev hur mongolerna med Kublai Khan i spetsen belägrade och plundrade Bagan i slutet av 1200-talet. På eftermiddagen hade vi lite fritid på hotellet innan vi skulle ut med bussen och titta på fler sevärdheter. Då passade vi på att vandra runt bland stuporna som ligger bakom hotellet. När vi vandrat färdigt svalkade vi oss i poolen från den 30-gradiga värmen.
 
5/12. Utflykt till Mt Popa och by i Bagan
Vi äntrade bussen på morgonen för att ta oss till den slocknade vulkanen Mt Popa. På vägen dit stannade vi för att titta på hur man gjorde palmsocker. Vid Mt Popa finns ett kloster som ligger på en topp precis bredvid vid den slocknade vulkanen. Det var en milsvid utsikt över slätt landskapet runtomkring. Senare under dagen besökte vi en by i Bagan där vår lokala guide visade oss runt. Vi fick dock lite onda aningar när vi kom fram till ett vattenhål där byborna hämtade vatten. De började hämta vatten när vi kom dit och det kom äldre kvinnor som rökte cigarrer helt plötsligt. Vi gick runt i byn som var halvtom på folk och barnen, som bar på mindre barn, pratade inte med oss. Guiden talade om för oss att de inte hade elektricitet och fick använda solceller. Det råkade stå oxar bundna vid spiltorna och på ett annat ställe råkade dom hacka majs till mat men det fanns bara kvinnor i byn för männen var på sina jobb. När man tittade runt så hade hus med TV-antenn en solcellspanel på fem watt. Hur kan det gå ihop? På ett ställe gjorde dom oxkärror som kostade 2000 $ vilket motsvarar en årslön här och vi tror inte att det tar längre än en månad att snickra ihop en. Det kändes som en kuliss som turisterna vallades runt i och inte som de byar vi har besökt på andra ställen i Burma.
 
8/12. Grottor och båtåkning
I torsdags tog vi morgonflyget från Bagan (Nyaung U) till Heho i södra delen av Shan staten. Från Heho åkte vi buss till staden Kalaw högre upp i bergen på cirka 1500 meters höjd. Bussfärden gick via en kalkstensgrotta som var fylld med över 84000 buddhastatyer innan vi på dåliga vägar genom små byar innan vi kom fram till Kalaw. Vi bodde på Pine Hill Resort och som namnet antyder är Kalaw omgiven av en tallskog. Den höga höjden gjorde att temperaturen sjönk ganska snabbt på kvällen och på morgonen var det bara åtta grader. Hela resorten gick i engelsk kolonialstil med teak från golv till tak i husen. I går åkte vi vidare till sjön Inle där vi åkt båt till vår nästa resort som är byggd på stolpar ute i sjön.
 
9/12. Hantverkstur på Inle
I går packades våra två båtar efter frukost för att besöka olika hantverkare i byarna runt sjön. Alla hus vid sjön har vatten intill knuten, så det var bara att lägga till med båten. Vi besökte ett sidenväveri som dessutom gjorde tyg av fibrer från stjälken till lotusblomman. De importerar silkestråd från Kina trots att mullbärsbusken som silkeslarven äter växer bra här. Anledningen är, enligt guiden, att sättet som silket utvinns från kokongen strider mot buddismen syn att behandla djur väl. Buddisterna i Thailand verkar inte ha samma strikta syn angående att koka silkeslarver. Efter att ha druckit lite kaffe och besökt en smedja, ett tempel och en båtbyggare tittade vi på stora tomatodlingar som flöt i sjön. Tomatplantorna växte på konstgjorda öar och kunde skördas 7-12 gånger per år beroende på sort. På kvällen tog vi flyget ner till Yangon för ett sista dygn i Burma innan vi åker till Thailand.
 
10/12. Sista dagen i Burma
I går, den sista dagen i Burma, hade vi en del att göra. Vi började med en jakt på Burmesisk musik, klassisk och modern. Vi fick tips av Uffe vart vi skulle gå för att hitta en affär som inte hade piratkopior. Det fanns en några kvarter från hotellet. Vi frågade personalen om dom kunde tipsa oss om vad som var populärast för tillfället. Efter lite språkförbistringar så fick några förslag och vi valde varsin cd. Nu återstår det att lyssna på dem när vi får tag i en cd-spelare. På vägen till hotellet blev det ett inköp av senaste Bond filmen för 2,50 SEK, undra om den är original? Jag passade också att besöka en frisör som utförde en nogrann klippning för 12 SEK. De sista utflykterna som gruppen gjorde var att besöka en ädelstensmarknad och nationalmuséet. Muséet var en konstig upplevelse där man var själv i stora salar med utställda föremål såsom förstenade fossiler som låg framme utan något skyddande glas. De utställda objekten var också i någon konstig ordning utan någon röd tråd som i svenska muséer. På kvällen flög vi till Bangkok. 
 
Jonas och Niclas

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57