Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rundresa genom Georgien

Kaukasus dramatiska bergslandskap och milda vindar från Svarta Havet ger karaktär åt landet som ännu inte exploaterats av turism. Du möter ett gästvänligt folk och får uppleva historiska platser och spännande världsarv.

Spännande rundresa genom Georgien med kaukasuskännaren Sören Theisen.

Denna resa arrangeras även som privat individuell resa, avresa varje vecka.

Pris från: 24 900 SEK

Avresa: Varje vecka

Reseprogrammet i korthet

 • Dag 1. Skandinavien - Tbilisi
 • Dag 2. Tbilisi - stadsrundtur
 • Dag 3. Tbilisi - Mtskheta - Armazi - Tbilisi
 • Dag 4. Tbilisi - Gori - Kutaisi
 • Dag 5. Kutaisi -Kashuri - Akhaktsikhe
 • Dag 6. Akhaktsikhe - Vardzia - Khertvisi - Mtskheta - Tbilisi
 • Dag 7. Tbilisi - Anauri - Gudauri - Korspasset - Stepantsminda
 • Dag 8. Stepantsminda - Gergeti - Tbilisi
 • Dag 9. Tbilisi - Sighnaki
 • Dag 10. Sighnagi - Gremi - Alaverdi - Telavi
 • Dag 11. Telavi - Tsinondali - Tbilisi
 • Dag 12. Tbilisi - Skandinavien

Kontakta mig

Dag 1. Skandinavien - Tbilisi

Avresa från Skandinavien på kvällen och ankomst i Georgiens huvudstad Tbilisi sent på natten. Vi tas emot på flygplatsen av vår reseledare Sören Theisen som tar oss till hotellet i centrala Tbilisi.

Dag 2. Tbilisi - stadsrundtur

Under förmiddagen vilar vi upp oss efter den sena flygresan och samlas sedan för en tidig välkomstlunch på hotellet. Hela eftermiddagen tillägnas en stadsvandring i de gamla kvarteren i Tbilisi och vi börjar framför statyn av kung Vakhtang Gorgasali som grundlade staden och får här en introduktion till stadens historia av vår reseledare Sören Theisen. Vi fortsätter därefter över Metekhi-bron till Mtkvari-flodens högra strand och Sololaki-kvarteret som är Tbilisi’s äldsta stadsdel, härifrån vi kan beundra de karakteristiska trähusen på den vänstra stranden som hänger ut över floden. Ett kännetecken för denna stadsdel är den historiska religiösa toleransen som gör att georgiska och armenska kyrkor ofta ligger vägg i vägg med moskéer och synagogor. Vi besöker här bland annat Anchiskhati-katedralen som är Tbilisi’s äldsta kyrka från 500-talet, Sioni-katedralen från 1000-talet, den armenska kyrkan Skt Kevork från 1100-talet och de två små armeno-georgiska kyrkorna Zemo och Kvemo Betlemi (den övre och nedre Betlehemskyrkan) från samma tid. Vi ser också Ateshgah, resterna av det Zarathistriska eldtemplet från forntiden och den lilla persiska Shah Ismail-moskén från slutet av 1700-talet so idag används av både sunni och shia-muslimer. Därpå fortsätter vandringen upp genom Abanotubani-kvarteret med de historiska varma svavelbaden, som har gett Tbilisi sitt namn, och vidare till det persiska citadellet Narikala från 300-talet. När vi åter är nere i stadens kärna äter vi middag på en av Sololakis trevlga restauranger. Finns det sedan tid och ork strosar vi längs Tblisis promenadstråk Rustaveli Gamziri. (Frukost, lunch och middag ingår).

Dag 3. Tbilisi - Mtskheta - Armazi - Tbilisi

Efter frukost på hotellet kör ut från Tbilisi ca 25 km västerut till byn Mtskheta, Georgiens medeltida huvudstad och idag landets kyrkliga huvudstad vars klosterkomplex är säte för den ortodoxa georgiska kyrkan. Utanför Mtskheta gör vi först ett uppehåll på ett litet berg med Dzhvari-kyrkan från 500-talet beläget på toppen, härifrån har vi en superb utsikt över floderna Mtkvaris och Aragvis sammanflöde. I själva Mtskheta besöker vi Samtavro-klostret från 1000-talet och därefter ” Den livgivande pelarens katedral” – Sveti Tskhoveli – även den byggd på 1000-talet ovanpå en betydligt äldre konstruktion från 300-talet som i sin tur är byggd ovanpå en förkristen helig plats. På grund av sin arkitektur och sin belägenhet finns idag både Dzhvari-kyrkan och Sveti Tskhoveli-katedralen på UNESCO’s världsarvslista. Vi äter lunch på en lokal restaurang och besöker därefter utgrävningarna av den närliggande forntidsbyn Armazi för sedan att köra tillbaka till Tbilisi. Resten av dagen har vi möjlighet för ännu en liten tur med Sören i Tbilisi eller att på egen hand upptäcka vad staden har att erbjuda. (Frukost och lunch ingår).

Dag 4. Tbilisi - Gori - Kutaisi

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och påbörjar en tredagars utflykt västerut till provinserna Imereti och Samtskhe (Imeretien och Meshkhetien). På vägen gör vi ett uppehåll i byn Gori där vi besöker Josef Stalins födelsehem, som idag har förvandlats till ett ganska bizarrt museum, och ruinerna av fästningen Goristsikhe som ockuperades av kejsar Pompeius år 65 f.Kr under romarnas fälttåg i Kaukasus. I Gori äter vi också lunch för därefter att sätta kurs i riktning mot Likhi- eller Surami-bergen som är vattendelare och en historisk skijlelinje mellan östra och västra Georgien. Sent på eftermiddagen når vi fram till Kutaisi, Georgiens näststörsta stad, där vi checkar in på hotell. Vi äter en tidig middag på en lokal restaurang och går sedan en promenad i det gamla Kutaisi, känt av antikens greker som Kutaia. (Frukost, lunch och middag ingår).

Dag 5. Kutaisi -Kashuri - Akhaktsikhe

Efter frukost och utcheckning från hotellet besöker vi först Bagrati-katedralen och därefter klosterakademin Gelati som båda uppfördes på 1100-talet under det medeltida Georgiens storhetstid, båda finns idag på UNESCO’s världsarvslista. Efter lunch i Kutaisi kör vi via Rikoti-passet och Kashuri mot byn Akhaktsikhe i Meskhetien med ett uppehåll på vägen i Borjomi för att se platsens källor med naturligt mineralvatten. Väl framme i Akhaktsikhe checkar vi in på ett lokalt gästhus eller hotell och efter middagen går vi en kvällspromenad i byn. (Frukost, lunch och middag ingår).

Dag 6. Akhaktsikhe - Vardzia - Khertvisi - Mtskheta - Tbilisi

Vi äter frukost, checkar ut från hotellet eller gästhuset och lämnar sedan Akhaktsikhe med kurs mot sydost och grottbyn Vardzia som ligger på 3300 meters höjd. Vardzia hade sin storhetstid på 1100-talet med mer än 3000 bebodda grottbostäder. Vi äter medhavd picniclunch i närheten och gör därefter ännu ett uppehåll vid Khertvisi-borgen från 1000-talet innan vi vänder åter mot Mtskheta där vi äter middag och når slutligen Tbilisi där vi checkar in på det hotell där vi även tidigare bott. (Frukost, lunch och middag ingår).

Dag 7. Tbilisi - Anauri - Gudauri - Korspasset - Stepantsminda

När vi har ätit frukost på hotellet påbörjar vi en tvådagars utflykt från Tbilisi, denna gång med kurs mod bergskedjan Stora Kaukasus. Vi reser norrut via den så kallade georgiska armévägen som anlades av ryssarna i samband med deras erövring av Kaukasus på 1800-talet. Första stopp längs denna väg gör vi vid Aragvi-furstarnas borg-komplex Anauri, ett riktigt rövarnäste från senmedeltiden med vacker utsikt över bergen och Shinvali-fördämningen av Aragvi-floden. Vi ser här Ghvtismshobeli-kyrkan och det särpräglade försvarstornet byggt i typisk nordkaukasisk stil från 1600-talet. Nästa stopp är Gudauri på 2196 m.ö.h., en känd vintersportort med flera skidanläggningar där vi äter lunch i en lokal restaurang. Längs vägen säljer bergsfolk sitt hemgjorda georgiska godis – churchela – som är gjort av stelnad druvsaft och valnötter och kommer vi förbi en lokal marknad stannar vi och sträcker på benen. Efter Gudauri gör vi ännu några uppehåll och passerar sedan Kors-passet på 2395 m.ö.h. – armévägens högsta punkt. Vi kommer så småningom fram till den lilla byn Stepantsminda, tidigare kallad Kazbegi och huvudby i provinsen Khevi, där vi äter middag och övernattar på ett lokalt gästhus eller hotell. (Frukost, lunch och middag ingår).

Dag 8. Stepantsminda - Gergeti - Tbilisi

Efter frukost gör vi en utflykt med 4-hjulsdrivna bilar upp till foten av berget Kazbek (5033 m.ö.h.) och den lilla kyrkan Tsminda Samemba från 1300-talet som är fantastiskt belägen ovanför byn Gergeti. Om väglaget och vädret tillåter kör vi med våra terrängfordon in i Sno-dalen til den khevsuriska byn Dzhuta eller en av de andra bergsbyarna i dalen och äter lunch i ett privat hem hos en familj i området varefter vi gör en lättare bergsvandring på ett par timmar. Alternativt, om väder och väglag inte tillåter turen i Sno-dalen, kör vi till Darial-ravinen som omtalades av den romerska historikern Plinius som “Porta Caucasia”. Här utgör floden Terek gränsen mot ryska nordkaukasus. I det sistnämnda alternativet äter vi lunch hod en fanilj i Stepantsminda. Under eftermiddagen vänder vi åter mot Tbilisi där vi checkar in på samma hotell som tidigare övernattar. (Frukost och lunch ingår).

Dag 9. Tbilisi - Sighnaki

Vi äter frukost checkar vi ut från hotellet och påbörjar en tredagars utflykt österut till landskapet Kakhetien. På vägen stannar vi först vid det omfattande klosterkomplexet David Garedzha från 500-talet, i verkligheten 12 olika kloster av vilka vi besöker två – Lavra och Udabno. När vi åter når huvudvägen äter vi en sen lunch och skall i närheten se hur man bakar bröd i en traditionell jordugn. Efter lunch kör vi vidare via kyrkan i Bobde till den historiska byn Sighnagi där vi går en kvällspromenad, äter middag och övernattar på ett privat gästhus. (Frukost, lunch och middag ingår).

Dag 10. Sighnagi - Gremi - Alaverdi - Telavi

Vi lämnar Sighnagi efter frukost och fortsätter in i Kakhetien genom Alazani-dalen. Först kommer vi till klostret Nekesi från 300-talet dit man tar sig till fots (ca 45 min), här efter kör vi vidare till den vackra 1500-talskykan Mtavarangelozi i Gremi, här äter vi vår medhavda lunch. Efter lunch besöker vi klostret Alaverdi från 1400-talet samt Ikhalto-akademin från 1100-talet som är ett av två lärosäten upprättade av kung Davit Agmashenebeli (Byggaren) under Georgiens dåvarande storhetstid. Sent på eftermiddagen kommer vi till byn Naparuli och hos en kakhetisk familj äter vi här middag och blir inbjudna till husets vinkällare och vi får smaka de berömda kakhetiska vinerna. Övernattning i privat gästhus i närbelägna Telavi (Frukost, lunch och middag ingår).

Dag 11. Telavi - Tsinondali - Tbilisi

Efter frukost hos vår värdfamilj kör vi in till byn Telavi för att se kung Iraklis persiskinspirerade palats från mitten av 1700-talet och stadens kännetecken – ett 800 år gammalt platanträd. Därefter fortsätter vi til Tsinondali, Tjavtjavadze-släktens sommarresidens under 1800-talet, som utgjorde en litterär samlingspunkt för dåtidens ledande kultur- och ledarskikt i Georgien. Vi besöker här först slottets museum och den engelsk-inspirerade slottsparken och avslutar besöket i den imponerande vinkällaren där vi finner flera av Georgiens finaste viner. Efter provsmakning är det dags att vända åter mot Tbilisi, den här gången via Gombori-bergen, lunch äter vi på en lokal vägkrog. I närheten finns de två klostren Dzhveli Shuamta och Akhali Shuamta som vi besöker och innan vi når Tbilisi gör vi även ett uppehåll vid fästningsruinen Ujarma, de kakhetiska kungarnas släktsborg. När vi kommer tillbaka till Tbilisi äter vi en gemensam avskedsmiddag på en lokal restaurang med georgisk folkmusik. Övernattning på hotell i Tbilisi (Frukost, lunch och avskedsmiddag ingår).

Dag 12. Tbilisi - Skandinavien

Mycket tidigt på morgonen får vi transfer från hotellet till flygplatsen där vi tar avsked av vår färdledare och guide Sören Theisen innan vi flyger hem til Skandinavien.

Tillval

Avbeställningsskydd

Kan köpas till vid bokning och kostar 6% utav resans totalpris.

Enkelrum

Kan bokas mot tillägg.

Uppgradering av boende

Hotellen angivna i reseprogrammet kan uppgraderas enligt önskemål. Kontakta oss för mer information om tillgängliga alternativ.

Det finns inga hotell kopplade till denna resa just nu.

Det finns inga filmer kopplade hit just nu.

Begär offert