Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Resa till Georgien

Kaukasus dramatiska bergslandskap och milda vindar från Svarta Havet ger karaktär åt landet som ännu inte exploaterats av turism. Du möter ett gästvänligt folk och får uppleva historiska platser och spännande världsarv.

Denna resa arrangeras även som privat individuell resa, avresa varje vecka.

Pris från: 23 900 SEK

Avresa: Varje vecka

Reseprogrammet i korthet

  • Dag 1. Skandinavien - Georgien
  • Dag 2. Tbilisi stadsrundtur
  • Dag 3. Tbilisi - Mtskheta - Gori - Uplistsikhe - Tbilisi
  • Dag 4. Tbilisi - Anauri - Gudauri - Korspasset - Kazbegi
  • Dag 5. Kazbegi - Gergeti - Tbilisi
  • Dag 6. Tbilisi - Sighnagi
  • Dag 7. Sighnagi - Gremi - Aliverdi - Telavi
  • Dag 8. Telavi - Tsinondali - Tbilisi
  • Dag 9. Tbilisi – Skandinavien

Kontakta mig

Dag 1. Skandinavien - Georgien

Avresa från Skandinavien med ankomst till Georgiens huvudstad Tbilisi mycket tidigt nästa morgon. På flygplatsen blir vi mottagna av vår guide som tar oss till vårt hotell i centrala Tbilisi. (Måltid på flyget ingår)

Dag 2. Tbilisi stadsrundtur

Hela denna dag tillägnas staden Tbilisi. Efter lunch på hotellet börjar vi vår stadsvandring vid statyn av kung Vakhtang Gorgasali som grundlade staden. Vi får här en introduktion till stadens historia av vår guide. Vandringen fortsätter över Metekhi-bron till Mtkvari-flodens högra strand och Sololaki-kvarteret, Tbilisis äldsta bevarade stadsdel varifrån vi kan beundra de särpräglade trähusen på vänstra stranden som hänger ut över floden. Ett särdrag för denna stadsdel är dess historiska religiösa tolerans som har gjort att georgiska och armenska kyrkor ofta ligger vägg i vägg med moskéer och synagogor. Vi ska här bland annat se Anchiskhati-katedralen, Tbilisis äldsta kyrka från 500-talet, Sioni-katedralen från 1000-talet och den armenska kyrkan Skt Kevork från 1100-talet. Vi ser också det rysk-byggda rådhuset från 1800-talet då staden var administrativt centrum för Rysslands styre i Kaukasus. Därpå fortsätter vandringen upp genom Abanotubani-kvarteret med de historiska varma svavelbaden, som har gett Tbilisi sitt namn, och vidare till det persiska citadellet Narikala från 300-talet. På kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag. (Frukost, lunch och välkomstmiddag ingår)

Dag 3. Tbilisi - Mtskheta - Gori - Uplistsikhe - Tbilisi

Efter en tidig frukost på hotellet kör vi från Tbilisi mot nordväst till byn Mtskheta som var Georgiens medeltida huvudstad och vars klosterkomplex är huvudsäte för den ortodoxa georgiska kyrkan. Här besöker vi först Samtavro-klostret och därefter ” Den livgivande pelarens katedral” – Svetitskhoveli – byggt på 1000-talet ovanpå en betydligt äldre konstruktion från 300-talet som i sin tur är byggd ovanpå en förkristen helig plats. Vi fortsätter från Mtskheta mot väst till byn Gori där vi äter lunch innan vi besöker Josef Stalins födelsehem som idag är ett museum. På eftermiddagen besöker vi grottbyn Uplistsikhe som fram till 1300-talet utgjorde et viktigt centrum på den öst-västliga handelsvägen genom Kaukasus längs Mtkvari-floden. Här kan vi se bostäder uthuggna i klipporna och basilikan. På vägen tillbaka mot Tbilisi äter vi middag i en restaurang nära Mtskheta. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 4. Tbilisi - Anauri - Gudauri - Korspasset - Kazbegi

När vi har ätit frukost på hotellet kör vi på nytt ut från Tbilisi, denna dag med kurs mod bergskedjan Stora Kaukasus. Vägen svänger så småningom mot norr varpå vi kommer till Dzhvari-kyrkan från 500-talet som ligger på toppen av ett litet berg, vi har här uppifrån en fantastisk utsikt över floderna Mktvaris och Aragvis sammanflöde utanför Mtskheta. Vi fortsätter norrut via den så kallade georgiska armévägen som anlades av ryssarna i samband med deras erövring av Kaukasus på 1800-talet. Första stopp längs denna väg gör vi vid Aragvi-furstarnas borgkomplex Anauri, ett riktigt rövarnäste från senmedeltiden med vacker utsikt över bergen och Shinvali-fördämningen av Aragvi-floden. Vi ser här Ghvtismshobeli-kyrkan och det särpräglade försvarstornet byggt i typisk nordkaukasisk stil från 1600-talet. Färden längs den georgiska armévägen fortsätter och vi stannar vid flera fantastiska utsiktsplatser, först Mleti på 1556 m.ö.h. som klimatmässigt markerar gränsen mellan syd och norr, sedan Gudauri på 2196 m.ö.h. där det finns flera skidanläggningar och slutligen det så kallade Kors-passet på 2395 m.ö.h. – armévägens högsta punkt. Vi stannar och äter vår medhavda picnic-lunch undervägs och sträcker på benen. Under eftermiddagen kommer vi fram till den lilla byn Stepantsminda (tidigare kallad Kazbegi) där vi skall övernatta på ett lokalt guesthouse. Middagen bjuds på ett litet värdshus som enligt vår guide Sörens mening tillagar Georgiens bästa khinkali (kokta köttfyllda kakor, motsvarande svenska kroppkakor). (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 5. Kazbegi - Gergeti - Tbilisi

Efter frukost gör vi en utflykt med 4-hjulsdrivna bilar upp till foten av berget Kazbek (5033 m.ö.h.) och den lilla kyrkan Tsminda Samemba från 1300-talet som är fantastiskt belägen ovanför byn Gergeti. Om väglaget och vädret tillåter gör vi därefter ännu en utflykt med terrängfordon till Dzhuta eller en annan bergsby i närheten av Stepantsminda med lunch i byn. Alternativt gör vi en utflykt till Darial-ravinen som omtalades av den romerska historikern Plinius som “Porta Caucasia”. Här utgör floden Terek gränsen mot ryska nordkaukasus. Efter lunch vänder vi åter mot Tbilisi där vi senare äter middag och övernattar. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 6. Tbilisi - Sighnagi

Vi äter frukost på hotellet i Tbilisi och beger oss sedan österut till landskapet Kakhetien. Här stannar vi först vid det omfattande kloster-komplexet David Garedzha från 500-talet, i verkligheten 12 olika kloster av vilka vi besöker två – Lavra och Udabno. När vi åter når huvudvägen äter vi en sen lunch och skall i närheten se hur man bakar bröd i en traditionell jordugn. Efter lunch kör vi vidare via kyrkan i Bobde till den historiska byn Sighnagi där vi går en kvällspromenad, äter middag och övernattar på ett privat guesthouse. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 7. Sighnagi - Gremi - Aliverdi - Telavi

Vi lämnar Sighnagi efter frukost och fortsätter in i Kakhetien genom Alazani-dalen. Först kommer vi till klostret Nekesi från 300-talet dit man tar sig till fots (ca 45 min), här efter kör vi vidare till den vackra 1500-talskykan Mtavarangelozi i Gremi, där äter vi vår medhavda lunch. Efter lunch besöker vi klostret Alaverdi från 1400-talet samt Ikhalto-akademin från 1100-talet som är ett av två lärosäten upprättade av kung Davit Agmashenebeli (Byggaren) under Georgiens dåvarande storhetstid. Sent på eftermiddagen kommer vi till byn Naparuli och hos en kakhetisk familj äter vi här middag och blir inbjudna till husets vinkällare där vi får smaka de berömda kakhetiska vinerna. Övernattning i privat guesthouse i närbelägna Telavi (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 8. Telavi - Tsinondali - Tbilisi

Efter frukost hos vår värdfamilj kör vi in till byn Telavi för att se kung Iraklis persiskinspirerade palats från mitten av 1700-talet. Därefter fortsätter vi till Tsinondali, Tjavtjavadze-släktens sommarresidens under 1800-talet, som utgjorde en litterär samlingspunkt för dåtidens ledande kultur- och ledarskikt i Georgien. Vi besöker här först slottets museum och den engelsk-inspirerade slottsparken och avslutar besöket i den imponerande vinkällaren där vi finner flera av Georgiens finaste viner. Efter provsmakning är det dags att vända åter mot Tbilisi, den här gången via Gombori-bergen, lunch äter vi på en lokal vägkrog. I närheten finns de två klostren Dzhveli Shuamta och Akhali Shuamta som vi besöker och innan vi når Tbilisi gör vi ett uppehåll vid fästningsruinen Ujarma, de kakhetiska kungarnas släktsborg. Gemensam avskedsmiddag på en lokal restaurang med georgisk folkmusik. Övernattning på hotell i Tbilisi (Frukost, lunch och middag ingår).

Dag 9. Tbilisi – Skandinavien

Frukost på hotellet och transfer till flygplatsen för flyg hem till Skandinavien. (Frukost och måltid på flyget ingår)

Tillval

Avbeställningsskydd

Kan köpas till vid bokning och kostar 6% utav resans totalpris.

Enkelrum

Kan bokas mot tillägg.

Uppgradering av boende

Hotellen angivna i reseprogrammet kan uppgraderas enligt önskemål. Kontakta oss för mer information om tillgängliga alternativ.

Det finns inga hotell kopplade till denna resa just nu.

Det finns inga filmer kopplade hit just nu.

Begär offert