Just nu har vi 12 resor till Jordanien!
Läs mer under fliken RESOR här ovan
Jordanien
En lång spännande historia, klippstaden Petra och Döda Havet gör Jordanien till ett givet resmål. Jordanien är ett av de mest välmående arabländerna. Den kungliga familjen, som anses härstamma direkt från profeten Muhammed, har länge åtnjutit bred respekt. Ett fantastiskt sätt att uppleva detta underbara land är genom vår resa till Jordanien.
Geografi
Förutom en två mil lång kustremsa längs Aqabaviken vid Röda havet i söder är Jordanien helt omgivet av land. Större delen av ytan utgörs av en torr högplatå på mellan 700 och 1000 meters höjd.
Klimat
Högplatån i centrala och östra Jordanien har heta somrar – temperaturen stiger ibland till uppemot 50 grader – och relativt kyliga vintrar. Västra Jordanien har medelhavsklimat med torra somrar och fuktiga vintrar.
Befolkning & språk
Nästan alla invånare i Jordanien är araber. En stor del av ursprungsbefolkningen var beduiner (nomader), men idag är de flesta jordanier bofasta. Mellan 60 och 70 procent av befolkningen beräknas vara palestinier.
Religion
Islam är statsreligion, men författningen garanterar religionsfrihet. Nio av tio jordanier är sunnimuslimer. Resten tillhör de små minoriteterna av shiamuslimer och kristna.
Utbildning
Jordanien har höga ambitioner på utbildningsområdet. Sedan 1960-talet har andelen analfabeter minskat från två tredjedelar av befolkningen till knappt åtta procent 2007. Problem som sämre undervisningsstandard på landsbygden liksom överfulla klassrum finns dock.
Kultur
När britterna under 1920- till 1940-talen började dra sig tillbaka från det dåvarande Transjordanien (se Modern historia) vaknade den nationella jordanska kulturen åter till liv. Inom litteraturen kom framför allt lyriken att spela en viktig roll, med bland andra poeten Heidar Mahmoud.
Massmedier
Enligt författningen råder pressfrihet men traditionellt har medierna stått under stark statlig kontroll. Deras frihet begränsas av ibland godtyckligt tillämpade lagar. Rädsla för att hamna i fängelse eller dömas till höga böter gör att få journalister vågar publicera något negativt om monarkin, religionen eller om statliga institutioner och de styrande. Självcensuren förstärks av stora statliga ägarintressen i medierna.
Politiskt system
I kungadömet Jordanien har kungen och kungafamiljen stor makt. Kungen, som är statschef och överbefälhavare, kan stödja sig på en lojal armé och säkerhetstjänst. Han kan också räkna med stöd i parlamentets båda kamrar: dels utses de 60 ledamöterna i senaten direkt av kungen; dels är landet i valen till de 120 platserna i deputeradekammaren indelat i valkretsar på ett sätt som gynnar landsbygden, som är mer kungatrogen, på bekostnad av den till stor del palestinska stadsbefolkningen där många är motståndare till kungens västvänliga politik. Det största politiska partiet är Islamiska aktionsfronten, IAF, som med fredliga medel vill göra Jordanien till en islamisk stat. Mer radikala islamiska partier är förbjudna. De politiska partierna spelar dock inte så stor roll. Viktigast för en politiker är vilken familj/klan eller folkgrupp man tillhör och de flesta parlamentsledamöterna är inte medlemmar i något politiskt parti.
Äldre historia
Dagens Jordanien tros ha varit befolkat redan 6000 år f Kr. Många olika folk har under tidernas lopp stridit om makten i området, däribland assyrier, babylonier, perser, nabatéer (ett arabiskt nomadfolk) och romare. På 600-talet e Kr lade araber under sig regionen, men på 1500-talet erövrades den av de osmanska turkarna, som kom att styra långt in på 1900-talet. I slutet av första världskriget hjälpte engelsmännen araberna att köra ut turkarna för att 1920, av dagens Jordanien, Israel, Gaza och Västbanken, upprätta det brittiska mandatet Palestina. Året därpå skilde man av Jordanien och 1923 erkändes det, under namnet Transjordanien och med emiren Abdullah som ledare, som en nationalstat under brittiskt beskydd. Full självständighet fick landet först 1946, efter andra världskriget, då som det Hashemitiska kungadömet Transjordanien och med Abdullah som kung.
Modern historia
År 1952 utsågs den endast 16-årige Hussein till ny kung, sedan hans farfar Abdullah året innan mördats av en palestinier. Hussein kom att styra Jordanien i hela 47 år. Inrikespolitiskt styrde han med järnhand.
År 1967 tog Israel tillbaka Västbanken och västra Jerusalem i det s k sexdagarskriget med en stor palestinsk flyktingström in i Jordanien som följd. Många flyktingar var medlemmar i den Palestinska befrielseorganisationen, PLO, som efterhand togs över av mer radikala grupper och också blev allt mäktigare. Till sist ledde spänningar mellan PLO och Hussein till inbördeskrig 1970; PLO krossades och dess ledare tvingades lämna Jordanien. Sedan PLO indirekt erkänt staten Israel och övergett terrorismen inleddes 1991 fredsförhandlingar mellan Israel och en jordansk-palestinsk delegation; tre år därefter slöts ett fredsavtal.
När äldste sonen Abdullah tog över kungatronen 1999 inledde han en rad demokratiska reformer men avbröt snart försöken då fundamentalistiska islamiska grupper hotade att växa sig alltför starka. Utrikespolitiskt fortsatte Abdullah faderns väst- och USA-vänliga politik.
Aktuell politik
Kungafamiljen med kung Abdullah i spetsen har med rötter som kan härledas tillbaka till profeten Mohammed en mycket stark ställning i det muslimska Jordanien. Kungen tvingas dock manövrera mellan att hålla sig väl med väst, främst USA, vars stöd han behöver både ekonomiskt och säkerhetspolitiskt, utan att stöta sig med den relativt stora USA- och Israelfientliga delen av den jordanska befolkningen. Denna återfinns framför allt bland palestinska och islamistiska invånare i städerna, medan kungen kunnat kontrollera parlamentet med hjälp av den mer kungatrogna men ofta konservativa landsbygdsbefolkningen, som gynnas av den nuvarande valkretsindelningen. Armén och säkerhetstjänsten är också lojala med kungen. De politiska partierna är svaga, vilket framgick senast vid parlamentsvalet i november 2010, då de flesta som valdes var partilösa.
Fordjupning
I november 2009 upplöste kung Abdullah parlamentet. Han angav inget skäl till beslutet men det fanns ett utbrett missnöje med uteblivna reformer och i december samma år utsåg kungen en tidigare tjänsteman vid hovet, Samir al-Rifai, till ny regeringschef. Rifai fick stort utrymme att själv bilda en regering som skulle se till att landet bättre klarade följderna av den globala finanskrisen.
Utrikespolitik och försvar
Jordanien har ett utsatt läge, inklämt mellan starka grannstater i en orolig region. Landets strategi har varit goda kontakter med en stormakt (förr Storbritannien, numera USA) som kan ingripa om det blir hotat. Samtidigt har jordanierna satsat på ett eget starkt försvar och den jordanska armén är arabvärldens kanske bäst utbildade, utrustad med vapen främst från USA. Jordanien har i väst länge setts som ett ovanligt stabilt arabland, som också ställt upp i olika fredsinitiativ för Mellanöstern. Kung Abdullah går dock en svår balansgång med sin västvänliga utrikespolitik, som en stor del av befolkningen är skeptisk till.
Ekonomi
Jordanien har uppnått ett större välstånd än många andra stater i Mellanöstern, trots brist på naturtillgångar och en alltför liten jordbrukssektor, men främst tack vare utländskt bistånd, inkomster från jordanska gästarbetare utomlands och export av fosfat. Jordanien har också dragit fördel av sitt läge som knutpunkt för handeln mellan Europa och Mellanöstern samt av en välutbildad arbetskraft. Särskilt viktigt har palestiniernas kunnande och kapital varit för den ekonomiska utvecklingen, inte minst för finanssektorns tillväxt.
Naturtillgångar & energi
Till skillnad från många grannländer saknar Jordanien nästan helt tillgångar av olja och gas och är därför beroende av råvaruimport. Landet har få egna naturresurser med undantag av fosfat och pottaska (kaliumkarbonat).
Jordbruk & fiske
Brist på vatten gör att endast 2,5 procent av landets yta är uppodlad. Lika mycket till skulle gå att odla upp men används främst som betesmark för får, getter och kameler.
Industri
Utvecklingen av den jordanska industrin har hämmats av en liten hemmamarknad och politisk oro i regionen. De största intäkterna kommer från fosfatutvinning, cementproduktion och oljeraffinering. Andra viktiga industriprodukter är konstgödsel, salt och läkemedel. Det finns också lättare industri för framställning av livsmedel, kläder och konsumtionsvaror.
Utrikeshandel
Jordanien dras med underskott i handelsbalansen (det vill säga importen överstiger exporten). Underskottet beror på en stor olje- och livsmedelsimport samt på en liten industriproduktion och dålig tillgång på egna råvaror. Obalansen vägs delvis upp av utländskt bistånd, inkomster från turism och av pengar som jordanska gästarbetare i utlandet skickar hem, men med den globala finanskrisen från 2008 har sådana inkomster minskat. Jordanien håller på att reformera ekonomin för att mer effektivt kunna delta i internationell handel men förändringarna går långsamt.
Arbetsmarknad
Rätten till arbete finns inskriven i författningen. Ändå låg arbetslösheten 2009 officiellt på ca 13 procent; i verkligheten bedöms närmare en tredjedel av arbetskraften sakna jobb. En förhållandevis liten andel av befolkningen arbetar inom jordbruk och industri, medan ungefär tre fjärdedelar av arbetskraften på något sätt är sysselsatt inom tjänstesektorn.
Sociala förhållanden
Starka familjeband fungerar ofta som sociala skyddsnät i Jordanien, som saknar ett heltäckande socialförsäkringssystem. Statliga arbetsgivare och privata företag med fler än fem anställda måste dock avsätta en liten del av de anställdas löner till viss sjuk- och arbetslöshetsersättning. En nationell hjälpfond finns också för särskilt utsatta grupper. Enligt FNs utvecklingsprogram (UNDP), levde i slutet av 00-talet ca 14 procent av befolkningen i fattigdom.
Seder och bruk
I Jordanien är den stora majoriteten av befolkningen muslimer. Även om långt ifrån alla är bokstavstrogna och andra religioner får verka fritt påverkar islam seder och bruk i samhället. Och även om till exempel huvudstaden Amman på många sätt är en modern stad lever gamla seder och sätt att tänka kvar under ytan i detta ganska traditionsbundna samhälle. Kvar från det ursprungliga beduinsamhället finns bland annat en stor gästfrihet gentemot besökare liksom de starka familjebanden.
Kommunikationer
Regeringen i Amman satsar på att göra Jordanien till ett centrum för service och kommunikationer i Mellanöstern. Stora vägar sammanbinder landets största städer. Huvuddelen av vägarna är asfalterade.
Turism
Jordanien har mycket att erbjuda inte minst den kulturellt intresserade turisten. Här finns lämningar från biblisk tid, från romarriket och från korstågstiden. Till landets stora turistattraktioner hör klippstaden Petra, Jarash med sina romerska ruiner liksom riddarborgarna Karak och Shoubak.
Nyheter i Jordanien
Artiklar från Jordanien
Våra resor i Jordanien
-
Resa till Jordanien med Petra - Lawrence av Arabien
På vår resa till Jordanien besöker vi den mytomspunna klippstaden Petra, upplever beduinernas land Wadi Rum och utforskar spännande arkeologiska fyndplatser. Vi besöker...
Pris från:12 900 SEK
Avresa: Varje vecka
-
Resa till Jordanien med Petra och Wadi Rum
På vår spännande resa till Jordanien besöker vi historiskt viktiga platser i Amman, Jerash och Ajlun, tar helande dopp i Döda Havet och besöker den mytomspunna klippstaden...
Pris från:13 900 SEK
Avresa: Varje vecka
-
Rundresa i Jordanien
Upplev Jordanien på vår mest fullspäckade rundresa genom detta spännande land. Jordanien rymmer en stor mängd bibliska platser och en lång och fantasieggande historia...
Pris från:14 900 SEK
Avresa: Varje vecka
-
Rundresa i Jordanien med Wadi Rum
Vår rundresa i Jordanien är en spännande resa med fullspäckat innehåll. Vi besöker Jordaniens historiska platser, flyter i Döda Havets salta vatten, upplever klippstaden...
Pris från:15 200 SEK
Avresa: Varje vecka
-
Rundresa i Jordanien och Israel
Denna spännande rundresa genom Jordanien och Israel erbjuder ökenäventyr i beduinernas Wadi Rum, upptäcksfärd i den mytomspunna klippstaden Petra och såklart ett dopp...
Pris från:17 900 SEK
Avresa: Varje vecka
-
Vandringsresa i Jordanien med Petra
Följ med på denna spännande vandringsresa till Jordanien som kombinerar både natur- och kulturupplevelser. Vi kommer att vandra i det bergiga och dramatiska Mujib-reservatet,...
Pris från:16 900 SEK
Avresa: Varje vecka
-
Weekendresa till Jordanien
Varför inte boka en weekendresa till Jordanien? Jordaniens huvudstad Amman och Aqaba vid Röda Havet är ett perfekta resmål för en weekendresa, på lagom flygavstånd och...
Pris från:9 900 SEK
Avresa: Varje vecka
-
Resa till Aqaba
Vi erbjuder resor till Aqaba från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn med avgång flera gånger i veckan. Med Orientenresor reser du reguljärt, med valfri reslängd och...
Pris från:9 900 SEK
Avresa: Varje vecka
-
Utflykter i Jordanien
Vandra i Moses fotspår eller besöka klippstaden Petra? Göra en ökensafari på kamel i Wadi Rum eller utforska djur- och växtliv i naturreservatet Dana? Din drömsemester...
Pris från:485 SEK
Avresa: Varje vecka
-
Konferensresor till Jordanien
Jordanien har oerhört mycket att erbjuda och landets läge och storlek gör att alla platser ligger inom bekvämt avstånd. Boka boende och konferens av hög standard och med...
Pris från:7 900 SEK
Avresa: Varje vecka
-
Sparesa vid Döda Havet i Jordanien
Döda Havet har sedan urminnes tider varit känt för sitt hälsobringande salta vatten. Här finns också ljuvliga spahotell där du kan njuta av jacuzzi, massage, aromaterapi...
Pris från:15 900 SEK
Avresa: Varje vecka
-
Sparesa till Ma'in Hot Springs
Det klassiskt designade Six Senses Spa ligger precis nedanför en av de naturliga varma källorna bland klipporna nära Döda Havet och ett vackert vattenfall för det mineralrika...
Pris från:15 900 SEK
Avresa: Varje vecka
Våra boenden i Jordanien
-
Evason Ma'in Hot Springs Resort & Six Senses Spa
De varma källorna i Ma’In är belägna 264 meter under havsnivån, inte långt från Döda Havet. Platsen är en vacker oas bland klipporna i den dramatiska terrängen som...
-
Jordan Valley Marriott Resort & Spa - Döda Havet
Marriott Resort & Spa ligger vid stranden av Döda Havet med direkt tillgång till det salta, mineralrika och hälsobringande vattnet. Hotellet erbjuder även tillgång...
-
Kempinski Hotel Aqaba
På Kempinski i Aqaba finns allt man kan önska sig för en avkopplande hotellvistelse. Hotellet är stilrent och vackert byggt och man har direkt tillgång till stranden, ett...
-
Kempinski Hotel Ishtar Dead Sea
Det råder ett härligt lugn på Kempinski vid Döda Havets strand. Hotellet är byggt i olika avdelningar på sluttningen ned mot stranden - alla med sin egen charm – och...
-
Marriott Amman Hotel
Marriott ligger mitt i centrala Amman med nära tillgång till den pulserande stadens stora urval av shopping och nöjen vilket gör hotellet till en perfekt utgångspunkt för...
-
Marriott Petra Hotel
I de vackra omgivningarna vid klippstaden Petra ligger Marriott Petra Hotell med en fantastisk utsikt över bergslandskapet. Här bor man bekvämt med tillgång till förstklassiga...
-
Mövenpick Resort & Residences Aqaba
Hotellet ligger direkt vid Röda Havet mitt i centrala Aqaba med gångavstånd till det mesta. Man har tillgång till hotellets privata strand och flera härliga pooler med...
-
Mövenpick Resort & Spa Dead Sea
På Mövenpick Resort och Spa vid Döda Havet kan du koppla av och återhämta dig i vackra omgivningar och flyta i Döda Havets hälsobringande salta vatten eller skämma bort...
-
Mövenpick Resort & Spa Tala Bay Aqaba
I Tala Bay strax utanför Aqaba ligger detta lyxiga hotell med hög standard och service i topp. Här har du tillgång till fantastiska pooler, egen strand och ett stort utbud...
-
Mövenpick Resort Petra
Mövenpick Resort i Petra är perfekt beläget precis vid ingången till den sägensomspunna klippstaden och är en bra utgångspunkt om du vill utforska det spännande Petra....
-
Radisson Blu Tala Bay Resort
Radisson Blu i trevliga Tala Bay strax utanför Aqaba är ett mycket prisvärt hotell. Med gratis shuttlebus har du möjlighet att enkelt ta dig till Aqaba. Hotellet ligger...