Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rundresa genom Kaukasus berg och dalar

Upplev myternas och legendernas Kaukasus. Vi besöker några av världens äldsta bevarade kyrkor och kloster, känner storstadspulsen i Jerevan och Tiblisi samt njuter av festmåltider och vinprovningar på den traditionsrika landsbygden.

Vi har privilegiet att kunna erbjuda en mycket berikande rundresa genom de natursköna kaukasiska länderna Armenien och Georgien med kaukasuskännaren Sören Theisen, ordförande i "Dansk Kaukasusselskab" och under många år utstationerad av OSCE och FN. Sören Theisen är med oss genom hela resan och vi får ta del av hans djupgående kunskaper om Kaukasus och dess historia.

Denna resa arrangeras även som privat individuell resa, avresa varje vecka.

Pris från: 26 900 SEK

Avresa: Varje vecka

Reseprogrammet i korthet

 • Dag 1. Skandinavien - Jerevan
 • Dag 2. Jerevan - City Tour
 • Dag 3. Jerevan - Etjmiadzin - Zvartznots - Jerevan
 • Dag 4. Jerevan - Ararat - Nora Vank - Areni - Jerevan
 • Dag 5. Jerevan - Geghard - Garni - Jerevan
 • Dag 6. Jereven - Aragats - Jerevan
 • Dag 7. Jerevan - Sevansjön - Sanahin & Haghpat - Tbilisi, Georgien
 • Dag 8. Tbilisi - City Tour
 • Dag 9. Tbilisi - Mtskheta - Gori - Uplistsikhe - Tbilisi
 • Dag 10. Tbilisi - Anauri - Gudauri - Korspasset - Stepantsminda
 • Dag 11. Stepantsminda - Gergeti - Tbilisi
 • Dag 12. Tbilisi - Sighnagi
 • Dag 13. Sighnagi - Gremi - Aliverdi - Telavi
 • Dag 14. Telavi - Tsinondali - Tbilisi
 • Dag 15. Tbilisi - Skandinavien

Kontakta mig

Dag 1

Skandinavien - Jerevan

Avresa på kvällen från Stockholm eller Köpenhamn med reguljär-flyg, ankomst i Jerevan tidigt nästa morgon. (Måltid på flyget ingår)

Dag 2

Jerevan - City Tour

Ankomst till Jerevan mycket tidigt på morgonen där vi välkomnas på flygplatsen och körs till hotellet för att vila upp oss efter resan. Mitt på dagen samlas vi och bjuds på välkomstlunch på hotellet och går igenom den kommande resan. Därefter gör vi en stadsrundtur i centrala Jerevan och besöker bland annat konst & antikmarknaden "Vernisazh" och Matenadaranmuseet som har en enastående samling av gamla armenska skrifter. Sören berättar under stadsrundturen om Jerevans historia. Middag äter vi på en lokal traditionell restaurang. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 3

Jerevan - Etjmiadzin - Zvartznots - Jerevan

Efter frokust på hotellet kör vi till den urartäiska bykullen i utkanten av Jerevan, denna är från 700-talet f.Kr. vilket gör Jerevan till en av de äldsta kontinuerligt bebodda städerna i världen. Härifrån fortsätter vi till klosterkomplexet Etjmiadzin som är huvudsäte för den armeniska apostoliska kyrkan. Vi besöker här katedralen från 300-talet, som är byggt ovanpå en förkristen helig plats, och kyrkorna Skt Hripsime och Skt Gayane, båda från 600-talet. På vägen äter vi vår medhavda picnic-lunch för att sedan besöka ruinerna av Zvartznots-katedralen från 600-talet. Dagen avslutas i en närliggande by där vi inbjuds till middag hemma hos en armensk storfamilj. Efter denna festmåltid återvänder vi till Jerevan. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 4

Jerevan - Ararat - Nora Vank - Areni - Jerevan

Vi äter en tidig frukost på hotellet och beger oss mot Armeniens mest kända berg - den slocknade vulkanen Ararat - där Noak sägs ha grundstött med sin ark. Här besöker vi kyrk komplexet Khor Virab - "det djupa hålet", där Grigor Lusivorets, som förde kristendomen till Armenien på 300-talet, hölls inspärrad i en underjordisk fängelsekällare av kungen tills denne lät sig kristna efter ett mirakel. Resan fortsätter nu mot öst och efter cirka en timme svänger vi in på en mindre väg som går genom en smal ravin och leder fram till det spektakulärt belägna klosterkomplexet Nora Vank med bland annat kyrkan Skt Karapet från 800-talet.

I en romantiskt belägen grotta i närheten äter vi vår lunch och njuter av utsikten. Under eftermiddagen stannar vi i byn Areni där vi besöker en vingård som tillverkar några av Armeniens bästa viner och provsmakar produktionen. Åter i Jerevan äter vi middag på egen hand. (Frukost och lunch ingår)

Dag 5

Jerevan - Geghard - Garni - Jerevan

Efter frukost börjar vi dagen med en utflykt nordost om Jerevan. Först kommer vi till det enastående klostret Geghard (eller Airivank) som delvis är inhuggt i bergväggen och här besöker vi bland annat Astvatsatzin-kyrkan, byggd av Zakarianfurstarna 1215 och grottkryptan för furstesläkten Proshian från 1288. Vi fortsätter färden och besöker det hellenistiska templet i Garni ovanför den dramatiska Azat- ravinen. I byn Garni äter vi lunch hos en armensk familj innan vi återvänder till Jerevan och besöker Tsitsanakaberd, Sparvarnas borg, och minnesmärket för folkmordet på armenierna 1915. Resten av eftermiddagen finns tid att på egen hand utforska staden. (Frukost och lunch ingår)

Dag 6

Jereven - Aragats - Jerevan

Vi kör efter frukost mot nordväst och Armeniens högsta berg Aragats (4090 m.ö.h). På vägen stannar vi i byn Ashtarak och besöker den idylliska lilla kyrkan Karmravor från 700-talet. Härifrån fortsätter vi genom den storslagna bergslandskapet till ruinen av Pahlavuni-släktens fästning Amberd från 600-talet och den närliggande kyrkan från 1000-talet. På Aragats sydsluttning stannar vi för äta en härlig grill-picnic. Medan maten tillagas finns det tid att promenera i de vackra omgivningarna. Vid dåligt väder äter vi på resturangen i Ashtarak Dzor, i den dramatiska ravinen utanför Ashtarak. När vi åtekommer till Jerevan har vi en sista ledig eftermiddag innan vi äter en gemensam avskedsmiddag på en traditionell armensk restaurang. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 7

Jerevan - Sevansjön - Sanahin & Haghpat - Tbilisi, Georgien

Efter frukost checkar vi ut från hotellet i Jerevan och beger oss norrut mot Georgien. På vägen gör vi ett uppehåll vid Sevansjön (ca 2000 m.ö.h.) och fortsätter till den vackert belägna lilla byn Dilidjan där vi äter lunch. Färden går vidare mot Georgiens gräns och vi kommer så småningom till två av Armeniens vackraste kloster, Sanahin och Haghpat, båda byggda på 900-talet. Sanahin och Haghpat är betagande vackert belägna och för sin arkitektur skyddade som världsarv av UNESCO. Sent på eftermiddagen beräknas vi korsa gränsen till Georgien via Ayrum - Sadakhlo och når efter ytterligare en timmes körning fram till Georgiens huvudstad Tbilisi. Vi välkomnas av vår lokala georgiska assistent och checkar in på ett hotell i den gamla delen av staden. Gemensam middag på hotellet eller på en närliggande lokal restaurang. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 8

Tbilisi - City Tour

Hela denna dag tillägnas staden Tbilisi. Efter frukost börjar vi vår stadsvandring vid statyn av kung Vakhtang Gorgasali som grundlade staden. Vi får här en introduktion till stadens historia av vår guide Sören. Vandringen fortsätter över Metekhi-bron till Mtkvari-flodens högra strand och Sololaki-kvarteret, Tbilisis äldsta bevarade stadsdel varifrån vi kan beundra de särpräglade trähusen på vänstra stranden som hänger ut över floden. Ett särdrag för denna stadsdel är dess historiska religiösa tolerans som har gjort att georgiska och armenska kyrkor ofta ligger vägg i vägg med moskéer och synagogor. Vi ska här bland annat se Anchiskhati-katedralen, Tbilisis äldsta kyrka från 500-talet, Sioni-katedralen från 1000-talet och den armenska kyrkan Skt Kevork från 1100-talet. Vi ser också det rysk-byggda rådhuset från 1800-talet då staden var administrativt centrum för Rysslands styre i Kaukasus. Därpå fortsätter vandringen upp genom Abanotubani-kvarteret med de historiska varma svavelbaden, som har gett Tbilisi sitt namn, och vidare till det persiska citadellet Narikala från 300-talet. Resten av dagen åtnjuts på egen hand i staden. (Frukost ingår)

Dag 9

Tbilisi - Mtskheta - Gori - Uplistsikhe - Tbilisi

Efter en tidig frukost på hotellet kör vi från Tbilisi mot nordväst till byn Mtskheta som var Georgiens medeltida huvudstad och vars klosterkomplex är huvudsäte för de ortodoxa georgiska kyrkan. Här besöker vi först Samtavro-klostret och därefter " Den livgivande pelarens katedral" - Svetitskhoveli - byggt på 1000-talet ovanpå en betydligt äldre konstruktion från 300-talet som i sin tur är byggd ovanpå en förkristen helig plats. Vi fortsätter från Mtskheta mot väst till byn Gori där vi äter lunch innan vi besöker Josef Stalins födelsehem som idag är ett museum. På eftermiddagen besöker vi grottbyn Uplistsikhe som fram till 1300-talet utgjorde et viktigt centrum på den öst-västliga handelsvägen genom Kaukasus längs Mtkvari-floden. Här kan vi se bostäder uthuggna i klipporna och basilikan. På vägen tillbaka mot Tbilisi äter vi middag i en restaurang nära Mtskheta. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 10

Tbilisi - Anauri - Gudauri - Korspasset - Stepantsminda

När vi har ätit frukost på hotellet kör vi på nytt ut från Tbilisi, denna dag med kurs mod bergskedjan Stora Kaukasus. Vägen svänger så småningom mot norr varpå vi kommer till Dzhvari-kyrkan från 500-talet som ligger på toppen av ett litet berg, vi har här uppifrån en fantsktisk utsikt över floderna Mktvaris och Aragvis sammanflöde utanför Mtskheta. Vi fortsätter norrut via den så kallade georgiska armévägen som anlades av ryssarna i samband med deras erövring av Kaukasus på 1800-talet. Första stopp längs denna väg gör vi vid Aragvi-furstarnas borgkomplex Anauri, ett riktigt rövarnäste från senmedeltiden med vacker utsikt över bergen och Shinvali-fördämningen av Aragvi-floden. Vi ser här Ghvtismshobeli-kyrkan och det särpräglade försvarstornet byggt i typisk nordkaukasisk stil från 1600-talet. Färden längs den georgiska armévägen fortsätter och vi stannar vid flera fantastiska utsiktsplatser, först Mleti på 1556 m.ö.h. som klimatmässigt markerar gränsen mellan syd och norr, sedan Gudauri på 2196 m.ö.h. där det finns flera skidanläggningar och slutligen det så kallade Kors-passet på 2395 m.ö.h. - armévägens högsta punkt. Vi stannar och äter vår medhavda picnic-lunch undervägs och sträcker på benen. Under eftermiddagen kommer vi fram till den lilla byn Stepantsminda (tidligare kallad Kazbegi) där vi skall övernatta på ett lokalt guesthouse. Middagen bjuds på ett litet värdshus som enligt vår guide Sörens mening tillagar Georgiens bästa khinkali (kokta köttfyllda kakor, motsvarande svenska kroppkakor). (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 11

Stepantsminda - Gergeti - Tbilisi

Efter frukost gör vi en utflykt med 4-hjulsdrivna bilar upp till foten av berget Kazbek (5033 m.ö.h.) och den lilla kyrkan Tsminda Samemba från 1300-talet som är fantastiskt belägen ovanför byn Gergeti. Om väglaget och vädret tillåter gör vi därefter ännu en utflykt med terrängfordon till Dzhuta eller en annan bergsby i närheten av Stepantsminda med lunch i byn. Alternativt gör vi en utflykt till Darial-ravinen som omtalades av den romerska historikern Plinius som "Porta Caucasia". Här utgör floden Terek gränsen mot ryska nordkaukasus. Efter lunch vänder vi åter mot Tbilisi där vi senare äter middag och övernattar. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 12

Tbilisi - Sighnagi

Vi äter frukost på hotellet i Tbilisi och beger oss sedan österut till landskapet Kakhetien. Här stannar vi först vid det omfattande kloster-komplexet David Garedzha från 500-talet, i verkligheten 12 olika kloster av vilka vi besöker två - Lavra och Udabno. När vi åter når huvudvägen äter vi en sen lunch och skall i närheten se hur man bakar bröd i en traditionell jordugn. Efter lunch kör vi vidare via kyrkan i Bobde till den historiska byn Sighnagi där vi går en kvällspromenad, äter middag och övernattar på ett privat guesthouse. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 13

Sighnagi - Gremi - Aliverdi - Telavi

Vi lämnar Sighnagi efter frukost och fortsätter in i Kakhetien genom Alazani-dalen. Först kommer vi till klostret Nekesi från 300-talet dit man tar sig till fots (ca 45 min), här efter kör vi vidare till den vackra 1500-talskykan Mtavarangelozi i Gremi, där äter vi vår medhavda lunch. Efter lunch besöker vi klostret Alaverdi från 1400-talet samt Ikhalto-akademin från 1100-talet som är ett av två lärosäten upprättade av kung Davit Agmashenebeli (Byggaren) under Georgiens dåvarande storhetstid. Sent på eftermiddagen kommer vi till byn Naparuli och hos en kakhetisk familj äter vi här middag och blir inbjudna till husets vinkällare där vi får smaka de berömda kakhetiska vinerna. Övernattning i privat guesthouse i närbelägna Telavi (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 14

Telavi - Tsinondali - Tbilisi

Efter frukost hos vår värdfamilj kör vi in till byn Telavi för att se kung Iraklis persiskinspirerade palats från mitten av 1700-talet . Därefter fortsätter vi til Tsinondali, Tjavtjavadze-släktens sommarresidens under 1800-talet, som utgjorde en litterär samlingspunkt för dåtidens ledande kultur- och ledarskikt i Georgien. Vi besöker här först slottets museum och den engelsk-inspirerade slottsparken och avslutar besöket i den imponerande vinkällaren där vi finner flera av Georgiens finaste viner. Efter provsmakning är det dags att vända åter mot Tbilisi, den här gången via Gombori-bergen, lunch äter vi på en lokal vägkrog. I närheten finns de två klostren Dzhveli Shuamta och Akhali Shuamta som vi besöker och innan vi når Tbilisi gör vi ett uppehåll vid fästningsruinen Ujarma, de kakhetiska kungarnas släktsborg. När vi kommer tillbaka till Tbilisi äter vi en gemensam avskedsmiddagen på en lokal restaurang med georgisk folkmusik. Övernattning på hotell i Tbilisi (Frukost, lunch och avskedsmiddag ingår)

Dag 15

Tbilisi - Skandinavien

Mycket tidigt på morgonen får vi transfer från hotellet till flygplatsen där vi tar avsked av vår färdledare och guide Sören Theisen innan vi flyger hem till Skandinavien.

 

Vi förbehåller oss rätten att ändra i dagsprogrammen på grund av lokala omständigheter såsom ändrade lokala regler eller öppettider, väderleksproblem eller andra oväntade händelser som vi inte kunnat förutse. Vi strävar efter att alltid uppfylla programmen till resenärernas fulla belåtenhet.

Tillval

Avbeställningsskydd

Kan köpas till vid bokning och kostar 6% utav resans totalpris.

Enkelrum

Kan bokas mot tillägg.

Uppgradering av boende

Hotellen angivna i reseprogrammet kan uppgraderas enligt önskemål. Kontakta oss för mer information om tillgängliga alternativ.

Det finns inga hotell kopplade till denna resa just nu.

Det finns inga filmer kopplade hit just nu.

Begär offert