Bild

Marockos gömda skatter

Följ med på en historisk och kulturell resa genom norra Marocko där berättelsen om bandet till Andalusien och om Jebalafolkets kultur rullar fram tillsammans med Medelhavets vackra stränder.

Vi börjar i den mytomspunna staden Tanger som presenteras för oss av en kunnig guide. Därefter beger vi oss söderut till bergskedjan Rif och staden Chefchaouen för att uppleva den vackra koboltblå staden med dess vackra naturomgivningar och för att bekanta oss med Jebala-folket. 

De sista dagarna tillbringar vi vid Medelhavet där vi upplever Tétouans historiska Medina som har stått som hem för både pirater och för spanska judar på flykt. Staden har även varit en handelshamn och är idag ett populärt turistmål. Under vår tid här bor vi vid stranden så det kommer att finnas goda möjligheter att koppla av och bada.

 

Pris från: 12 400 SEK

Avresa: Varje vecka

Reseprogrammet i korthet

  • Dag 1. Skandinavien - Tanger
  • Dag 2. Tanger (stadsrundtur)
  • Dag 3. Tanger - Chefchaouen
  • Dag 4. Chefchaouen (stadsrundtur och utflykt till norra Rifbergen)
  • Dag 5. Chefchaouen - Tétouan (kort stadsrundtur)
  • Dag 6-7. Tétouan - Dagar på egen hand vid Medelhavet
  • Dag 8. Tétouan - Tanger - Skandinavien

Kontakta mig

Dag 1. Skandinavien - Tanger

Avresa från Skandinavien. Sent på kvällen ankommer vi till Tanger där vi möts av vår guide som tar oss till vårt hotell för incheckning och övernattning.

Dag 2. Tanger (stadsrundtur)

Efter frukost ger vi oss ut på upptäcksfärd i den mytomspunna staden Tanger. Staden har en särställning i Marocko och fram tills för några decennier sedan var staden mer eller mindre en stadsstat och det var nödvändigt att ha pass för att resa mellan Tanger och resten av Marocko. Tanger var första ”stat” att erkänna USA som nation och staden har en fascinerande historia. Idag ligger Afrikas största hamn i Tanger, där bland annat danska Mærsk spelar en dominerande roll. Vi kommer att få lära oss mer om det Andalusiska bandet och även historien om varför konstnärer och författare från hela världen har haft Tanger som sin musa. Vi besöker även Medinan och äter en trevlig lunch. Resten av dagen spenderas på egen hand. (Frukost och lunch ingår)

Dag 3. Tanger - Chefchaouen

Vi äter frukost på hotellet och checkar sedan ut för att bege oss mot den charmiga bergsstaden Chefchaouen i bergskedjan Rif – de blå bergen. Här, ”utanför allt”, går livet lite långsammare. Lokalbefolkningen har bra priser på sina varor och det går att undvika stora förhandlingar om priser. Staden är vacker och dessutom vackert belägen på en bergssluttning vilket gör det lätt att ta de mest fantastiska bilder. Området har varit en tummelplats för hippies och andra bohemer som kommit för att stanna och njuta lugnet. Numera kommer alla sorters människor till staden för att njuta av den avslappnade atomsfären och de otroligt vackra omgivningarna. Incheckning på vårt hotell för övernattning. (Frukost ingår)

Dag 4. Chefchaouen (stadsrundtur och utflykt till norra Rifbergen)

Idag bekantar vi oss med Chefchaouen eller “Chaouen”, som staden ofta kallas av marockaner. Staden är ett populärt turistmål på grund av dess närhet till Tanger och den spanska enklaven Ceuta. Namnet syftar till bergets två toppar som ramar in staden, likt getens två horn (chaoua) ramar in dess huvud. Staden präglas av koboltblå hus och gator som ger staden dess mycket distinkta och vackra charm. Chefchaouen är känt för olika hantverk som vävning av filtar och kläder och för sin produktion av getost. Staden ligger i en bördig region, omgiven av åkrar och berg. I närheten finns grottan Kef Togo Beit som är en av Afrikas djupaste grottor med ett djup på över 700 m och en längd på nästan 4000 m. På eftermiddagen beger vi oss på utflykt i Rifbergen för att uppleva den fantastiska naturen. Vi kommer igenom de små byar där Jebala-folket har sina hem. Jebala-folkets rötter går tillbaka till de ursprungliga araberna som kom från arabiska halvöns öken och av vilka några flyttade till norra Afrika och blev till en del av Jebalas ursprung.  Trots att de blandade sig med den berbiska urbefolkningen i regionen förblev araberna en separat grupp. I norra Marocko finns det två olika grupper av araber: invånare på landsbygden och stadsbor. De flesta av byborna är ättlingar till morerna medan landsbygdsborna mer kan liknas vid “arabiserade” berber. Gruppen av Jebala-araber är en av de mindre grupper av araber och utgör endast en liten del av Marockos befolkning. De flesta av dem bor i norra delen av landet nära Tangers topp där de har sin huvudsakliga försörjning genom jordbruk. Bland annat odlar de vete, korn, ärtor, oliver, apelsiner och vindruvor. Dessutom håller sig många med djur som getter, höns och kor. Jebalafolket, som varandes jordbrukare, bor mestadels i små byar. Deras rektangulära hus består främst av jord och sten och har ofta halmtak. Jebalaernes klädsel är något olik andra arabers klädsel. Ursprungligen klädde sig kvinnorna i ”haik” som är en vit filt man sveper från topp till tå, och till det en stråhatt. Idag har de lagt till en mer färgglad kjol utanpå, ofta med röda och vita ränder, som binds om midjan med ett ullband. På kvällen återvänder till vårt hotell i Chefchaouen. (Frukost ingår)

Dag 5. Chefchaouen - Tétouan (kort stadsrundtur)

Efter frukost kör vi genom vacker naturen mot Medelhavet och kommer till kuststaden Tétouan där vi börjar med en liten rundtur genom staden. Tétouan ligger nära Rif och Gibraltarsundet. Staden grundades av meriniderna på 1200-talet, men efter bara 200 år tog katalanerna över staden och använde den som en piratbas. Medinan byggdes i slutet av 1400-talet av flyktingar från den stolta Reconqista och finns idag med på UNESCOs världsarvslista. Tétouan har också varit hem för grupper av judiskaska flyktingar som emigrerade från Spanien under den spanska inkvisitionen. Judarna levde inom stadens portar som stängdes på natten, isolerad från resten av stadens invånare. Många av husen ägs än idag av aristokratfamiljer som är ättlingar till flyktingar från Andalusien efter inkvisitionen. Detta kan vi se på inredningen som kännetecknas av bland annat marmorfontäner och apelsinträdslundar. Taken är ofta utsirade och målade i en spansk-morisk stil eller mer utifrån stilen från Alhambra i Granada. Dessutom är golv, väggar och pelare vanligen belagda med kakel och klinkers. Incheckning och övernattning på hotell vid Medelhavet. (Frukost och lunch ingår)

Dag 6-7. Dagar på egen hand vid Medelhavet

Dessa dagar tillbringas på egen hand efter önskemål. (Frukost ingår båda dagar)

Dag 8. Tétouan - Tanger - Skandinavien

Det är dags att ta farväl av Marocko och det blir transfer från hotellet i Tétouan till flygplatsen i Tanger för flyg hem till Skandinavien. (Frukost ingår)

Tillval

Avbeställningsskydd

Kan köpas till vid bokning och kostar 6% utav resans totalpris.

Enkelrum

Kan bokas mot tillägg.

Extra dagar sol & bad

Denna resa kan förlängas med extra dagar med sol & bad. För mer information, vänligen kontakta oss.

Det finns inga hotell kopplade till denna resa just nu.

Det finns inga filmer kopplade hit just nu.

Begär offert