Rundresa i Sri Lanka - Lejonklippan

Rundresa i Sri Lanka - Lejonklippan

Rundresa i Sri Lanka - Matale Spice Garden

Rundresa i Sri Lanka - Matale Spice Garden

Vivanta by Taj - Bentota - Sri Lanka

Vivanta by Taj - Bentota - Sri Lanka

Gal Vihara-templet

Gal Vihara-templet

Bild

Rundresa i Sri Lanka med natur, kultur och dagar för sol & bad

Låt dig hänföras av både prunkande natur och spännande kultur på den tropiska ön Sri Lanka i Sydasien. Under denna händelserika rundresa i Sri Lanka besöker vi bland annat det buddhistiska grottemplet i Dambulla och åker på safari i Yala nationalpark, som är känt för att vara en av de platser i världen där chansen få se leoparder är störst. Förutom detta besöker vi även elefanter, luktar på srilankesiska örter i en av Sri Lankas många örtträdgårdar och dricker en kopp högkvalitativt te på en teodling.

Pris från: 17 900 SEK

Avresa: Varje vecka

Reseprogrammet i korthet

 • Dag 1. Skandinavien – Colombo
 • Dag 2. Ankomst Colombo – Negombo
 • Dag 3. Negombo – Dambulla (vandring i naturen, elefantupplevelse)
 • Dag 4. Dambulla – Sigiriya (Sigiriya klipptempel, Polonnaruwa)
 • Dag 5. Sigiriya (heldagsutflykt till de heliga städerna Anuradhapura och Mihintale; Buddhismens vagga spå Sri Lanka)
 • Dag 6. Sigiriya – Dambulla (Dambulla klipptempel) – Matale (Matale Spice Plantation) – Kandy (Kandytemplet med Buddhas tandrelik)
 • Dag 7. Kandy (The Royal Botanical Garden i Peredeniya)
 • Dag 8. Kandy – Nuwara Eliya (teodling och tefabrik)
 • Dag 9. Nuwara Eliya – Yala (safari i Yala nationalpark)
 • Dag 10. Yala – Galle – Waskaduwa/Wadduwa
 • Dag 11-12. Waskaduwa/Wadduwa (sol och bad på egen hand)
 • Dag 13. Waskaduwa/Wadduwa - Skandinavien

Kontakta mig

Dag 1. Skandinavien – Colombo

Avresa från Skandinavien med ankomst tidigt nästa morgon till Colombo på Sri Lanka. (Måltid på flyget ingår)

Dag 2. Ankomst Colombo – Negombo

Vi ankommer till flygplatsen i Colombo och tar oss igenom tull och passkontroll för att sedan hämta vårt bagage. När vi går ut från ankomsthallen möts vi strax utanför utgången av vår representant som ska ta oss till vårt hotell i Negombo, ca 30 km norr om Colombo. Vi vilar upp oss efter resan, t.ex. vid hotellets pool, och på eftermiddagen besöker vi Negombo och en av stadens berömda fiskmarknader. (Frukost ingår)

Dag 3. Negombo – Dambulla (vandring i naturen, elefantupplevelse)

Efter frukost beger vi oss mot Dambulla, där vi under dagen tar oss ut på en vandring i byn som omges av en fantastisk natur. Här kan vi se bland annat se det rika fågellivet när vi tar oss fram antingen via fot eller på cykel. Vi ges också chansen att laga en god lunch tillsammans med en lokal familj på typiskt Sri Lankanskt vis som vi sedan avnjuter i det gröna. Senare på eftermiddagen tar vi oss till den pittoreska byn Kap-Ela i Kandalama där vi får träffa några av Sri Lankas majestätiska elefanter. De flesta tama elefanter i Sri Lanka utnyttjas för bland annat ridturer för turister, och organisationen i Kap-Ela tar starkt avstånd från detta och erbjuder istället en unik möjlighet att komma djuren nära inpå utan att besvära dem. Vi tar oss med katamaraner till den plats där elefanterna badar, och vi får här hjälpa till att skrubba dom med hjälp av bland annat kokosnötskal. Efter elefanten fått sitt bad, sin massage och en massa god frukt är det dags att säga farväl, och hoppa upp på en av byns traktorer för att ta oss tillbaka. Övernattning på hotell i Dambulla/Sigiriya/Habarana. (Frukost ingår)

Dag 4. Dambulla – Sigiriya (Sigiriya klipptempel, Polonnaruwa)

Efter frukost checkar vi ut och reser vidare mot Sigiriya och det berömda klipptemplet. När vi anländer klättrar vi upp för branta stentrappor för att nå fram till toppen och det dramatiska klipptemplet i Sigirya, en kvarlämning från det forntida kungadömet Kassapa. Bland annat är ett par enorma lejontassar skulpterade i klippan. Det omgivande regnskogslandskapet är vildvuxet och utsikten hisnande vacker. Vi besöker även det intressanta muséet för att lära oss mer om denna plats. Vi fortsätter så småningom dagens utflykt till Polonnaruwa som ligger ungefär två timmars körning från Sigiriya. Polonnaruwa blev huvudstad i kungariket efter Anuradhapuras fall på 1100-talet och är därför känd som landets medeltida huvudstad. Här finns ruiner efter några av landets mästerverk av buddhistisk skulpturtradition och imponerande arkitektur som låg långt före sin tid. Mest enastående är Gal Vihara-templet med tre gigantiska Buddhastatyer som är uthuggna ur en och samma klippa och Parakrama Samudra som är en konstgjord vattenreservoar som täcker hela 23 kvadratkilometer. Efter besöket återvänder vi till vårt hotell i Sigiriya/Habarana/Dambulla. (Frukost ingår)

Dag 5. Sigiriya (heldagsutflykt till de heliga städerna Anuradhapura och Mihintale; Buddhismens vagga på Sri Lanka)

Efter frukost på hotellet hämtas vi av vår guide som idag ska ta oss på en utflykt till de heliga städerna Anuradhapura och Mihintale. Vi kör först till Anuradhapura som ligger ca 80 km från Sigiriya och besöker här den heliga gamla staden. Anuradhapura var huvudstaden i det första kungariket på ön och var huvudstad i över 1400 år. Under sin storhetstid bredde staden ut sig över ett 52 kvadratkilometer stort område och hade för sin tid en mycket stor befolkning. Vi beundrar vackra byggnader, skulpturer och bilder som vittnar om Sri Lankas stora kulturarv. Här finns även ett antal anlagda sjöar och ett av världens äldsta träd som ska ha planterats år 288 f.v.t. Platsen är en av åtta platser på Sri Lanka som av Unesco betraktas som världsarv. Vi beger oss så småningom vidare till en annan helig plats; Mihintale. Mihintale anses vara Buddhismens vagga på Sri Lanka och är egentligen en stor klippa beströdd med en mängd helgedomar. En fem meter bred trappa med 1840 steg leder till toppen där man har en fantastisk utsikt över den omgivande landsbygden. Platsen är idag ett pilgrimsmål för många buddhister både i och utanför Sri Lanka. Vi återvänder slutligen till hotellet i Sigiriya/Habarana/Dambulla och har kvällen på egen hand. (Frukost ingår)

Dag 6. Sigiriya – Dambulla (Dambulla klipptempel) – Matale (Matale Spice Plantation) – Kandy (Kandytemplet med Buddhas tandrelik)

När vi har ätit frukost är det dags att checka ut från hotellet och resan fortsätter nu söderut till staden Kandy som ligger nästan mitt på ön. På vägen besöker vi det spännande grottemplet i Dambulla. Detta klipptempel är 2000 år gammalt och innehåller den mest fantastiska samlingen av Buddhabilder på hela Sri Lanka. Väggarna är täckta med bilder och illustrationer av Buddha under hans olika reinkarnationer och en hel del historiska händelser tas upp.

Vi fortsätter sedan vidare till den privata Matale Spice Plantation, en plats full av spännande dofter. Kryddor har sedan länge varit en viktig exportvara för Sri Lanka.  Kryddor odlas på Sri Lanka mestadels i privata trädgårdar och förädlas i små hemindustrier. De används inte bara till smaksättning i mat utan man använder dem också i mediciner och kosmetika. I Matale Spice Plantation blandas dofterna av bland annat kanel, ingefära, chili, vanilj och kardemumma. Vi får här njuta av en traditionell srilankesisk curryrätt.

Senare på dagen når vi slutligen Kandy och beger oss ut på en liten rundtur. Vi besöker först Kandytemplet som är en mycket känd attraktion i staden då det här sägs finnas en tandrelik från självaste Buddha. Vi promenerar runt i den lilla staden som omges av vatten och böljande gröna kullar och besöker här bland annat bazaaren, ett konst- och hantverkscenter och ett ädelstensmuseum. På kvällen får vi en inblick i den rika och vibrerande kulturen genom att se en lokal kulturshow med förtrollande musik och trummor. Vi körs sedan till vårt hotell där vi checkar in för övernattning. (Frukost ingår)

Dag 7. Kandy (The Royal Botanical Garden i Peredeniya)

Efter frukost har vi morgonen att spendera på egen hand. På eftermiddagen kör vi vidare till Peradeniya där vi besöker den kungliga botaniska trädgården. The Royal Botanical Garden grundlades år 1821 och täcker ett 56 hektar stort område, vackert beläget i en loop i Mahawelifloden – Sri Lankas längsta flod. Trädgårdens ursprungliga syfte var att testa och acklimatisera växter för kommersiellt bruk i Sri Lanka, vilket har resulterat i att här idag finns en av de största samlingarna i världen av växter från subtropiska klimat. Missa här inte att gå förbi orkidéhuset och det enorma fikonträdet från Java. Vi återvänder så småningom till Kandy där vi övernattar. (Frukost ingår)

Dag 8. Kandy – Nuwara Eliya (teodling och tefabrik)

Vi äter frukost på hotellet, checkar ut och besöker sedan en teodling och tefabrik. Ceylonte anses vara det bästa teet i världen. Klimatet på Sri Lanka är ypperligt för att odla och producera te med stor variation av smaknyanser och av absolut högsta kvalitet. Odlingen och framställningen av te är idag en högteknologisk process med stort kunnande där Sri Lanka är absolut världsledande. Vi får här uppleva hur denna process går till, från teplockning till provsmakning av en färdig kopp te. Därefter fortsätter vi till Nuwara Eliya som tack vare den slående vackra utsikten och bergsklimatet är en av de mest populära bergsorterna i Sri Lanka. Nuwara Eliya kan sägas vara hjärtat för teproduktionen i Sri Lanka. Sri Lankas högsta berg, Pidurutalagala, ligger i detta område. Orten är också känd som ”Little England” då det tidigare var den plats där rika engelsmän levde. Här hittar vi därför en vacker golfbana, en hästkapplöpsbana och en vacker viktoriansk arkitektur. Vi spenderar natten på hotell i Nuwara Eliya. (Frukost ingår)

Dag 9. Nuwara Eliya – Yala (safari i Yala nationalpark)

Efter frukosten kör vi vidare mot nationalparken Yala, där det finns ett mycket rikt djur- och växtliv. Med jeep utforskar vi den varierade naturen i den enorma parken, där vi har chans att få se bland annat srilankesiska elefanter, många fågelarter, schakaler, björnar och leoparder. Här finns flest leoparder i förhållande till ytstorlek i hela världen. Parken är dessutom mycket viktig för bevarandet av bland annat den srilankesiska elefanten. Efter safarin checkar vi in på vårt hotell i Yala/Tissamaharama. (Frukost ingår)

Dag 10. Yala/Tissamaharama – Galle – Waskaduwa/Wadduwa

Efter frukost kör vi vidare mot Sri Lankas sydvästra spets där staden Galle ligger och väl framme påbörjar vi vår rundtur genom staden. I Galle slås man av de intressanta kontrasterna mellan den klassiska holländska arkitekturen, de ostasiatiska inslagen samt den tropiska naturen som omger staden. Galle är inte bara historiskt intressant men också en levande stad i nutiden.

Därefter fortsätter vi till strandparadiset Waskaduwa/Wadduwa som också ligger i den sydvästra delen av landet. Här finns några av landets vackraste stränder och förutom sol och bad finns även möjlighet att ägna sig åt vattensporter. (Frukost ingår)

Dag 11-12. Waskaduwa/Wadduwa (sol och bad på egen hand)

Dagarna spenderas på egen hand. (Frukost ingår alla dagar)

Dag 13. Waskaduwa/Wadduwa - Skandinavien

Det är dags att ta farväl av detta fantastiska land. Vi checkar ut från hotellet och det blir transfer till flygplatsen i Colombo för flyg hem till Skandinavien. (Frukost ingår liksom måltid på flyget)

Tillval

Avbeställningsskydd

Kan köpas till vid bokning och kostar 6% utav resans totalpris.

Enkelrum

Kan bokas mot tillägg.

Extra dagar sol & bad

Denna resa kan förlängas med extra dagar med sol & bad. För mer information, vänligen kontakta oss.

Andra utflykter

Även andra utflykter som inte ingår i programmet kan förbokas.

Det finns inga hotell kopplade till denna resa just nu.

Det finns inga filmer kopplade hit just nu.

Begär offert