Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rundresa i Sudan

På denna vår mest fullspäckad rundresa i Sudan upplever vi de spännande utgrävningar, tempelruiner och kungliga gravplatser i norra Sudans vackra ökenlandskap som vittnar om en svunnen tid då den Svarta Farao härskade. Vi reser från ett myllrande Khartoum norrut längs Nilen och besöker bland annat Karima, Meroe, det spännande Old Dongola och Soleb. Vi fortsätter sedan resan bakåt i tiden och utforskar Kerma och det som anses vara en av Afrikas tidigaste civilisationer som sträcker sig minst 9500 år tillbaka i tiden.

Pris från: 35 900 SEK

Avresa: Varje vecka

Reseprogrammet i korthet

 • Dag 1. Skandinavien – Khartoum
 • Dag 2. Khartoum (stadsrundtur)
 • Dag 3. Khartoum – Naga – Mussawarat – Meroe
 • Dag 4. Meroe – gravplatsen och den kungliga staden
 • Dag 5. Meroe - Karima
 • Dag 6. Karima – Jebel Barkal – El Kurru – Karima
 • Dag 7. Karima – Old Dongola – Karima
 • Dag 8. Karima – båtfärd på Nilen till Nuri – Karima
 • Dag 9. Karima - Soleb (Island of Sai)
 • Dag 10. Soleb – Nilens 3:e katarakt – Sebu – Tombos
 • Dag 11. Tombos – Kerma – Karima
 • Dag 12. Karima - Khartoum
 • Dag 13. Khartoum - Skandinavien

Kontakta mig

Dag 1. Skandinavien – Khartoum

Flyg från Skandinavien. Ankomst till Khartoum flygplats där vi möts av våra lokala guider som tar oss till vårt hotell i Khartoum för övernattning. (Måltid på flyget ingår)

Dag 2. Khartoum (stadsrundtur)

Efter frukost på hotellet hämtas vi av vår guide som tar oss med på en spännande stadsrundtur i Khartoum. Vi börjar med att besöka det Arkeologiska Museet som har en fantastisk samling av spännande föremål från norra Sudan. Mest imponerade är två vackra tempel som i sin helhet räddades och flyttades av Unesco undan Nassersjön som översvämmade stora områden när Egypten byggde Aswandammen. Vi korsar sedan sammaflödet mellan Blå och Vita Nilen i närheten av presidentpalatset. Här halshöggs stadens guvernör General Gordon år 1885 under Mahdistupproret, nationalhjälten Mahdi kämpade för ett självständigt Sudan och när vi når Sudans gamla huvudstad Omdurman på andra sidan floden får vi se Mahdis grav. Vi äter lunch på en lokal restaurang i Omdurman och beger oss sedan till det intressanta Khalifas House (öppet torsdag och fredag) som är ett litet museum som beskriver historien om Mahdi och mahdisterna (Mahdiya). Därefter beger vi oss till Omdurmans färgglada myllrande marknad och när vi närmar oss solnedgång får den unika möjligheten att uppleva en dervisch ceremoni (sufisk dans) vid sufimästaren Ahmed Al Nil’s grav (endast fredagar). Vi körs sedan tillbaka till hotellet i Khartoum för övernattning. (Frukost och lunch ingår)

Dag 3. Khartoum – Naga – Mussawarat – Meroe

Vi äter frukost på hotellet i Khartoum innan vi checkar ut och påbörjar vår spännande resa norrut. Efter ca 50 km kommer vi till ett ökenområde med enorma runda granitblock, dessa stenar är det yttersta av bergsformationen som utgör Nilens sjätte katarakt (vattenfall). Vi lämnar här asfaltsvägen och beger oss ut i öknen genom ett kargt landskap bland akaciaträd hårt ansatta av kamelerna i området som äter av dem. Efter ca 30 km kommer vi till Naga, en av två kända platser som utvecklades under den meroitiska perioden. I Naga finner vi ett tempel från århundradet f.Kr. ägnat åt guden Apedemak, en vacker byggnad med reliefdekorationer som avbildar den lejonhövdade guden, farao, adelsmän och ett flertal rituella ceremonier. Ett fåtal meter bort finns en liten underlig konstruktion med valv och pelare, kallad ”kiosk” där vi finner både egyptisk, romersk och grekisk stil på samma plats. En bit längre bort finns ett tempel ägnat guden Amon med en mängd statyer och en vackert dekorerad port. Vi fortsätter sedan till Mussawarat, inte långt från Naga, vackert belägen i en dalgång omgiven av kullar. Vi finner här ruiner av ett stort tempel byggt under århundradet f.Kr. som under sin storhetstid spelade en viktig roll i kungariket. Templets karaktäristiska “stora inhägnad” består av en mängd konstruktioner och murar som omger templet. Det stora antalet elefanter som avbildas här ger oss en antydan om detta djur var viktigt i detta område. På andra sidan en stor wadi (uttorkad floddal) finner vi ännu ett tempel ägnat åt guden Apedemak och restaurerat av en tysk arkeologisk expedition. Vi äter picniclunch här i området innan vi åter tar oss till huvudvägen och beger oss mot vårt tältläger i Meroe. Efter en tids körning ser vi på toppen av en kulle mer än 40 pyramider, några av dem perfekt bevarade, vi har nu kommit till den kungliga staden och gravplatsen i Meroe. Vi kör till vårt välutrustade permanenta tältläger strax intill där vi har en fantastisk utsikt över pyramiderna. Middag och övernattning i tältlägret. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 4. Meroe – gravplatsen och den kungliga staden

Den kungliga gravplatsen Meroe ligger ungefär 3 km från Nilen på några kullar täckta av gyllene sanddyner. Pyramiderna träder fram med sina skarpa konturer mot himlen och varje pyramid har sitt eget gravkapell med väggar vackert dekorerade med reliefer som visar kungens liv och offerceremonier till gudarna. Under eftermiddagen rör vi oss längre uppåt längs Nilen och besöker ruinerna av den kungliga staden. Utgrävningarna visar att staden Meroe täckte ett stort område med den kungliga staden centralt beläget och omgivet av stadsdelar och en stadsmur. Största delen av området där Meroe ligger utgörs av en mängd små kullar täckta med fragment av röd lera och är ännu inte utgrävda av arkeologer. På kvällen äter vi middag och övernattar i tältlägret. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 5. Meroe - Karima

När vi har ätit frukost lämnar vi Meroe och fortsätter vår resa norrut längs Nilen till staden Atbara vid sammanflödet av Nilen och Atbara-floden. Här korsar vi Nilen och kör in i Bayuda-öknen, ett område inringat av Nilen som närapå formar en loop mellan den fjärde och sjätte katarakten. Bayuda-öknen karakteriseras av skarpa svarta basaltberg, till största delen typiskt konformade äldre vulkaner och stora områden med stenöken och dalar som korsas av wadis där ytterst lite växtlighet kan överleva, vi kan här och var se gaseller som lever i området. Sannolikt möter vi också de isolerade Bisharin-nomaderna som lever i familjegrupper i hyddor nära de mycket sällsynta brunnarna i området, de överlever här tack vare sina kameler. När vi når fram till Merowe korsar vi än en gång Nilen och kommer fram till vårt bekväma Nubian Rest House i Karima där vi äter middag och övernattar. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 6. Karima – Jebel Barkal – El Kurru – Karima

Som ett landmärke i den nubiska öknen ser man berget Jebel Barkal på flera mils avstånd. Det vackra och isolerade röda sandstensberget har sedan urminnes tider ansetts för heligt, vid foten av berget finner vi ett stort tempel helgat åt faraonerna av det nya nubiska riket och deras beskyddare guden Amon. Det heliga berget, Nubiens Olympen, var det religiösa hjärtat i Nubien i mer än 1000 år. Utöver ruinerna av det stora templet finns det även kvar flera skulpturer föreställande baggar som ursprungligen anses ha flankerat en lång aveny som ledde till en kunglig pir i Nilen. I bergväggen finns ett stort rum fullt dekorerat med reliefer. Den kungliga gravplatsen i den gamla staden Napata, Nubiens huvudstad före meroitisk tid (från 800 – 400 f.Kr.), hade ett stort antal pyramider på tre platser: ett par hundra meter norr om Jebel Barkal, i El Kurru en dryg mil söder om Jebel Barkal och i Nuri som ligger på Nilens motsatta strand. Vi fortsätter vår färd till en av dessa platser, El Kurru, och besöker två av gravarna som har grävts ut under pyramiderna. Gravarna, som delvis har rasat, är fullständigt dekorerade med bilder av faraonerna, gudarna och med färgrika hieroglyfiska inskriptioner. Resan fortsätter till ett område i öknen som är rikt på fossil i form av förstenade träd och på kvällen är vi tillbaka i Nubian Rest House i Karima där vi äter middag och övernattar. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 7. Karima – Old Dongola – Karima

Idag kommer vi färdas långt men dagen är full av intressanta upplevelser och besök. Tidigt på morgonen ger vi oss av från Karima och följer Nilen tills vi når den spännande platsen Old Dongola. Här finner resterna av ett koptiskt tempel med vackra marmorpelare och flera andra ruiner av bland annat kyrkor vid Nilens strand. Området här är en central del av den nubiska regionen. Befolkningen lever i små byar som ligger bland gula sanddyner och palmlundar och man talar ett annat språk än den arabiska befolkningen i norra Sudan. Även den islamska tron skiljer sig från resten av landet och är inte lika strikt, kvinnor täcker inte sina ansikten och talar gärna med besökande. En del av de typiska nubiska husen är vackert dekorerade med färgglada mönster och blommor. Gästvänligheten är varm och nästan överväldigande här och man bjuder ofta och med glädje hem besökande att dela en måltid eller en kopp kryddat te. Vi äter picniclunch i området och på kvällen återvänder vi till the Nubian Rest House i Karima där vi äter middag och övernattar. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 8. Karima – båtfärd på Nilen till Nuri – Karima

Efter frukost besöker vi marknaden i Karima som erbjuder oss att uppleva det sudanesiska folkets dagliga liv. Vi går sedan ombord på en båt som tar oss på en färd på Nilen där vi njuter utsikten av de vackra sandbankarna och flodens uppodlade öar. En bit norrut kommer vi till ett område som tidigare var Nilens fjärde katarakt med ett myller av vattenfall och forsar – men som idag är dammen i Merowee (byggd 2008). Vi äter picniclunch i området och fortsätter sedan vår båtfärd till pyramiderna i Nuri som är ett av de tre gravområdena som tillhörde Nubiens gamla huvudstad Napata. Efter en promenad bland pyramiderna korsar vi åter Nilen för att åka tillbaka till Nubian Rest House i Karima där vi äter middag och övernattar. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 9. Karima - Soleb (Island of Sai)

Idag lämnar vi Karima och kör västerut genom den Nubiska öknen. Vi når så småningom Nilen och korsar floden via bron som leder till Dongola City. Väl på andra sidan fortsätter vi norrut längs Nilen på den nya asfaltvägen som korsar en del av den västra öknen, en resa som erbjuder en slående utsikt och en hel del spännande granitformationer. Till slut når vi Soleb, här skall vi under morgondagen besöka själva templet men nu passar vi på att njuta vi vår picniclunch strax utanför templet. Efter lunch kör vi norrut ungefär en halvtimme och når återigen Nilen där vi med båt skall ta oss ut till ön Island of Sai. Hela ön är ett spännande arkeologiskt område där man funnit lämningar från både Kermacivilisationen, Egyptisk och Kristen kultur. När vi navigerar i floden hoppas vi också få en glimt av nilkrokodilerna som lever här. Vi återvänder så småningom till fastlandet och körs sedan till Soleb där vi skall övernatta i ett typiskt nubiskt hus. Förhållandena är enkla och i huset finns några rum med 4 bäddar i varje och en veranda med bäddar där man också kan sova. I huset finns också enkla toaletter, en dusch med solvärmt vatten och en generator som ger ström ett par timmar varje dag finns också så att man kan ladda diverse batterier till kameror och telefoner. I köket tillagar vår kock sedan middag och under kvällen förbereds våra bäddar med sovsäckar, sängkläder och myggnät. (OBS: enkelrum kan endast erbjudas i mån av plats)(Frukost lunch och middag ingår)

Dag 10. Soleb – Nilens 3:e katarakt – Sebu – Tombos

Vår kock tillagar frukost till oss medan vi packar ihop våra saker och gör oss redo inför dagen. Efter frukost skall vi besöka templet i Soleb som är det vackraste egyptiska templet i hela Sudan. Templet vittnar om det egyptiska nya kungariket i Nubien och uppvisar vackert hieroglyfprydda väggar, reliefer och pelare. När vi har njutit av detta vackra tempel beger vi oss vidare på vår resa. Vi lämnar huvudvägen och kör söderut genom småbyarna och kommer så småningom ned till Nilen och ett litet färjeläge. Här tar vi färjan över till Sebu på östra stranden strax norr om forsarna som utgör Nilens tredje katarakt, en sträcka på Nilen var ett stort hinder för egyptiernas resor på Nilen under faraonisk tid. Väl framme på östra stranden promenerar vi upp på en höjd till ett gammalt ottomanskt fort där vi har en makalös utsikt över tredje katarakten. Precis intill floden i Sebu finns ett område som är oerhört rikt på hällristningar. Hällristningarna är gjorda under en lång tidsperiod som sträcker sig från förhistorisk tid ända fram den faraoniska eran. Vi äter picniclunch och lämnar så småningom Sebu och kör genom de små nubiska byarna som ligger bland de enorma klippblocken vid tredje katarakten och kommer slutligen fram till Tombos som är dagens sista anhalt. Här finner vi ett egyptiskt stenbrott med lämningar bland annat av en staty av kung Taharqa som helt enkelt lämnats där i öknen för runt 2 800 år sedan. I Tombos äter vi middag och övernattar i ett privat nubiskt hem med enkla rum och faciliteter, men rent och fräscht och med modern toalett och dusch. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 11. Tombos – Kerma – Karima

Vi äter frukost och tar farväl av vår värd för att sedan köra vi den korta sträckan till Kerma och dess mäktiga ”defuffa”, ett monument som verkligen karakteriserar den kermatiska civilisationen. Kerma var huvudstad i det kermatiska riket och efter att man år 2003 återfann sju statyer föreställande de svarta faraonerna byggdes ett mycket intressant museum på platsen av en schweizisk arkeologisk grupp. Vi besöker muséet och har sedan tid att även besöka den så kallade västra defuffan som ligger en bit härifrån på Kermas gravplats, vi tar oss dit via ett jordbruksområde och får således även uppleva det lokala jordbruket. Under dagen äter vi vår medhavda picniclunch och på eftermiddagen beger vi oss åter mot Karima och till the Nubian Rest House i Karima där vi äter middag och övernattar. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 12. Karima - Khartoum

Idag lämnar vi Karima och kör vägen söderut genom västra öknen, vi stannar på vägen och äter lunch i ett ”chai house” som är namnet på vanliga vägkrogar där resenärer och lastbilschaufförer stannar för sina pauser. På eftermiddagen kommer vi fram till Khartoum där vi checkar in på vårt hotell för en sista övernattning i det spännande landet Sudan. Resten av dagen har vi på egen hand. (Frukost och lunch ingår)

Dag 13. Khartoum - Skandinavien

Transfer till flygplatsen för flyg hem till Skandinavien (Frukost och måltid på flyget ingår)

Tillval

Avbeställningsskydd

Kan köpas till vid bokning och kostar 6% utav resans totalpris.

Enkelrum

Kan bokas mot tillägg.

Visum till Sudan

Krävs för inresa och det kostar ca 600 SEK. För alla visum kan inbjudningsbrev från Sudan krävas. För mer information, vänligen kontakta oss.

Uppgradering av boende

Hotellen angivna i reseprogrammet kan uppgraderas enligt önskemål. Kontakta oss för mer information om tillgängliga alternativ.

Det finns inga hotell kopplade till denna resa just nu.

Det finns inga filmer kopplade hit just nu.

Begär offert