Våra kunders egna reseberättelser

 

Vi jobbar ständigt med att utveckla vår kvalitet för att du som resenär skall få en fantastisk reseupplevelse och komma hem med en massa härliga minnen.
 
Här kan du ta del av våra resenärers egna erfarenheter och låta dig inspireras av deras reseberättelser. I listan nedan kan du välja det land som du är intresserad av.

Reseberättelse från Indien & Sri Lanka 2015-12-25 – 2016-01-10

Resan till Delhi via Amsterdam med KLM funkade hur bra som helst med film, mat och lite sömn. Väl framme i Delhi mitt i natten blev uppmötta av guide och chaufför för vidare transport till hotellet för några timmars sömn.

Delhi:

”Trafiken är lugn idag” sa vår chaffis när vi blev upphämtade på morgonen. Haha, visst! Alla tutade hela tiden och ingen körlärare är nog helt 100… 

”Här i vår fina stad är det ordning” sa guiden när vi körde runt, i detta kvarter bor alla flygkaptener och här bor alla advokaterna och just då såg vi en ko gå över gatan och där var det grisar och apor... och lite överallt sov hemlösa mitt i gatan, ordningen kändes ganska relativ... 

Vi var också en av attraktionerna förstod vi snart. Med blont hår sticker man ut, ingen tvekan om det! Vi såg inte många västerlänningar, men mycket skolbarn som ville ta i hand, heja och ta bilder tillsammans. ”Only one more selfie mister?” 

Storslagna platser och mycket historia blev det, tur att man läste på lite innan. India Gate, en av världens största moskeer och Mahatma Gandhis minnesmärke bland annat. Vi blev mycket väl omhändertagna av vår guide för dagen och vår chaufför Raj som vi skulle få behålla några dagar till.

Jaipur:

Vi anlände efter ett antal timmar på ”highway”, vår chaufför löste allt lugnt och fint. Trafiken är ju väldigt speciell, som ett tv-spel kör man om där det finns plats. De flesta kör i färdriktningen men inte alla… Vi höll andan i början, men man vänjer sig faktiskt snabbt! Djuren gör som de vill men det funkar ändå, rött ljus är som vilket ljus som helst. 

Allt är väldigt vackert eller raka motsatsen. Värst är såklart den djupaste fattigdomen, familjer som bor med barnen på trottoaren med barnstolar och det de har. Djuren finns överallt. Ko, kamel, get, buffel och elefant. Intressant!

Vår kloka chaufför körde oss till ett lunchställe som våra magar skulle klara av utan problem och det hade han ju rätt i! Enkelt och gott! 

Vi såg bland annat Vindarnas palats och Water Palace på väg mot Fort Amber och väl framme var vägen upp via elefant så det var bara att hoppa upp. Elefanterna gör ju numera bara 6 turer vardera/dag upplystes vi om av vår kunnige guide. Förr gjorde de drygt 15 och då blev de galna och det dog för många turister...  Ja, det mycket av allt… 

Eftermiddagen spenderades på bland annat City Palace och Astronomical Observatory. Intressant och spännande!

Agra:

Dagen startade med en bilfärd till Agra med vår numera välbekante chaufför. På vägen dit besökte vi den övergivna sandstensstaden Farhepur Sikri och där mötte även vår nya guide upp. Han visade sig vara väldigt kunnig och bra.

Indien visade upp det ena unesco- skyddade palatset/fortet större än det andra. Mongulerna från förr var muslimer och byggarna av alla dessa fort och palats var Djingis Kahns ättlingar. Alla religionerna finns här ändå sammanflätade och ibland var det slakt och maktkamp en tid mellan fäder, söner och bröder och sedan ny mongul.  Akbar är favoriten, han var en klok man som varken kunde läsa eller skriva, måste ha haft stora öron…

När man trodde man vant sig vid storslagenheten och alla palats, trots storlek och utformning, så kom Taj Mahal och sopade mattan med alla andra! 

Det var fantastiskt, perfekt och väldigt vackert, nästan som ett rymdskepp. Väldigt svårt att greppa och ta in även på plats, vi blev väldigt tagna där i solnedgångens magiska sken, ett underverk helt enkelt. Ett fantastiskt minne!

Dagen därpå blev vi väckta av böneutroparen i Agra klockan 05.45 som ville berätta vem som är störst och det är inte Zlatan… Det blev snabb frukost och tidig bilfärd till tågstationen och avsked av vår trevlige chaufför. Vi tog sedan tåget till Jhansi och blev uppmötta av guide och ny chaufför för vidare färd mot Orchha. Vi satt inne i tågvagnen (taket var fullt…!) och till och med laddare för mobil fanns. Konduktören prickade av oss på en av många listor med ett Angrybird-spel  som underlag. Landskapet skiftade, mer vatten och grönt och det kändes som att i alla fall några har ett lättare liv här. 

Orccha och Khajuraho                                                                                                

Vi möttes av en flöjtspelande dörrvakt på hotellet i Orccha, det borde vara standard överallt…! Nåväl, vila och avkoppling gällde resten av dagen.

Dagen därpå möttes vi upp av en chaufför för vidare färd mot Khajuraho. På vägen dit skulle vi få en guidad tur i Orccha, men här inträffade nog en miss för det kom ingen guide. Chauffören löste dock det hela väldigt smidigt och guidade oss så gott han kunde istället. Vi fick se det vi skulle så ingen skugga ska falla på honom. Det var rejäla, förfallna palats, riktiga Indiana Jones-grejer och i Lakshmi Narayan-templet fick vi en spontan guidning av en vaktmästare på plats.

Framme i Khajuraho inkvarterades vi på hotellet och möttes upp av en guide. På kvällen fick vi nyårsmiddag på hotellet och kvällen innehöll även ett efterföljande party med fri mat och dryck, trevligt!

Dagen därpå mötte guide och vår chaufför upp och vi fick en trevlig tur i Khajuraho av en kunnig guide. Det blev mycket historia om Shiva och Vishnu, bilder och utsmyckning, kamasutra och tantra. Hinduhistorierna känns avlägsna tills man börjar lyssna på riktigt, kloka och moderna historier och problemställningar, inget nytt under solen. På eftermiddagen flög vi till Varanasi.

Varanasi:

När vi bokade resan till Indien var det för att uppleva det annorlunda, det man hör talas om. Vi har läst och hört mycket men vi trodde väl aldrig detta. 

Tror det var när jag (Peter) gick på mellanstadiet som bilden av Ganges först fastnade. Bilden som fanns i SO-boken i skolan där de gick ner och badade i den skitiga floden, jag kan varit 10 år. Den bilden har suttit där sedan dess och väntat på verkligheten.

Varanasi är staden där "kaoset hanterar sig självt" som vår guide sa och den är verkligen svår att beskriva. Vi möttes av ett nyårsfirande på kvällen med ceremonier vid Ganges och en trängsel utan dess like. Om man ska försöka, så kan man lägga ihop en festivalträngsel + ett antal ko-släpp + några motorcykeltävlingar och ett zoo på en väldigt liten yta så kanske vi börjar närma oss.

Vi visste inte vad som väntade oss. Vi släpptes av i centrum med guiden som tog oss ner till floden där ceremonierna skulle starta. Det var helt surrealistiskt, absurt, galet och på samma gång något naturligt... Svårt att beskriva men väldigt känslosamt. Vid ceremonin sedan satt vi och tittade från båtar, det var många tusen personer där, en mäktig hindu-upplevelse.

Efter ceremonierna åkte vår båt vidare på Ganges ner mot de pågående kremeringarna. Vi fick ta bilder endast på avstånd. Sedan körde vi nära, riktigt nära. Cirka 15 st begravningar pågick samtidigt i mörkret på sluttningen.

Familjens män bar ner den döde för trapporna på en enkel bår insvept i något guldigt material. De sjöng eller talade, det hördes tydligt i kvällen där annars bara eldarna lät. Runt om brann eldar och familjerna stod runt. Kor och hundar gick runt i allt detta. Där borta brinner också elden som brunnit konstant i 4000 år.

Vi såg hur de gick ut i vattnet och sänkte ner båren i Ganges, sedan lade de den på marken. Elden tänds sedan med cirka 250 kg ved/bål berättade vår fantastiske guide. En familjemedlem med rakat huvud tände sedan bålet. Båren låg vid sidan tills elden tagit sig, då lägger man kroppen på elden och den brinner sedan i 2-3 timmar. När kroppen brunnit upp krossas skallen med en bambukäpp och själen får frid. Askan återförs sedan till vattnet, naturligt och samtidigt väldigt konstigt.

Allt detta såg vi alltså på nära håll och fick förklarat och förtydligat för oss av vår guide en mörk ljummen kväll från en båt på floden Ganges, snacka om minne!

Dagen efter var vi uppe i gryningen och fick se badet, morgonproceduren, innan de går till templen och sedan jobbet. Det var en dimmig morgon, lugnt och fridfullt och det var bara lite människor uppe, badare och tvättare. Vi gick i gränderna tillbaka, eldar brann här och där. Vi besökte några tempel och blev prickade i pannan. En annan planet? Ja, verkligen.

Det är hit man måste en gång i livet som hindu och jag måste säga att jag undrar var annars i hela världen det kan vara så annorlunda som här i Varanasi? Dit vill vi i så fall åka.

Varanasi var verkligen en fantastisk upplevelse, kanske resans höjdpunkt?!  Vi hade en helt fantastisk guide som verkligen kunde sin sak, otroligt trevlig och proffsig. Hans namn är Kunal Rakshit och han är verkligen” one of a kind”. Tyvärr höll inte hotellet vi bodde på den standard som utlovats. Vi valde 3-stjärniga hotell överlag under hela resan och detta var det enda vi hade synpunkter på. Det var ganska ofräscht och slitet, det kändes inte som ett hotellrum med 3 stjärnor. 

Vi flög därefter tillbaka till Delhi för en övernattning innan resan mot Sri Lanka startade.

Sri Lanka

Vi flög via Mumbai till Colombo och vi räknade ut att vi passerade 6 olika kontroller efter incheckningen för att komma ut ur Indien. Sedan kom vi in i Sri Lanka utan att ens behöva visa upp vårt visum…!? 

Vi möttes upp av en chaufför som körde oss till hotellet, så det fungerade fint. Vi hämtades även när det var dags att resa igen, i övrigt skötte vi oss själva.

Tanken med att besöka Sri Lanka var att vi skulle sola, bada och koppla av innan hemresa till Sverige. Men det blev lite olika stopp även på denna gröna ö som kändes lite karibisk ibland. Tropisk är den definitivt, 35 grader varmt mestadels. Vi hann med sköldpaddsuppfödning, växt- och örtträdgård, te-plantage, risodlingar, mineralstenar och ett enormt Buddahtempel. Vi flög även helikopter och fick på så sätt se lite mer.

Hotellet i Bentota var mycket bra med fantastiska buffeer och omgivningar.

Vi flög hemåt via Mumbai och med ett stopp i Delhi där vi tack och lov fick några timmar på vårt hotell igen.

Sammanfattning:

Vi är otroligt nöjda med vår resa! Vi är ganska resvana, reser numera aldrig på charterresor utan är vana att resa helt på egen hand. Här kände vi oss otroligt väl omhändertagna av alla guider och chaufförer. Vi har rekommenderat många vänner och bekanta att göra samma resa till Indien och Sri Lanka. Det är fantastiska upplevelser och minnen för livet vi fått och vi skulle absolut kunna tänka oss att boka fler resor med Orientenresor i framtiden.

Egentligen har vi inget att klaga på, det skulle i så fall vara hotellet i Varanasi (som vi dessvärre glömt namnet på) som inte riktigt höll måttet. 

Ett annat önskemål skulle kanske vara att hemresan skulle skett lite smidigare. Vi kunde rest direkt från Colombo, Sri Lanka till Europa och vidare till Köpenhamn istället för att åka via Mumbai och Delhi.

Mvh

Peter och Ursula Lundgren i Vellinge

 

Skräddarsydd gruppresa för två till Indien och Nepal

Hej och tack än en gång för ett väl genomfört arrangemang. Här kommer vår reseberättelse.

Med vänlig hälsning

Eva och Roland

LÖRDAG 23/1

Checkar in hos Turkish Airlines och lyfter kl 12.30 något försenade. Landar i Istanbul efter dryga 3 timmar. Flygplatsen är delvis täckt av snö. Väntar nästan 3 timmar innan vi får borda nästa plan, en jättestor Airbus.  Avgångshallen är ganska tråkig, få restauranger/barer. Landar i Delhi där vår chaufför Pyare Lal (Orientenresors representant) möter upp i mörka natten. Vi åker i en liten fräsch bil med vit överdragsklädsel och AC. Vi kör med varningsljus i den täta dimman/luftföroreningarna! Framme vid hotellet Lemmon tree ca 06.30 (Indisk tid, d v s +4,5 tim)  

SÖNDAG 24/1

Det blev ingen vila på rummet, eftersom vi hämtades redan vid 9-tiden av dagens guide, S P Zingh, som var jätteduktig men pratade väldigt snabb engelska. Åkte bil i ett förskräckligt trafikkaos och fortsatte sedan med en cykelrickshawtur i Old Delhi. Såg bl a två män som gjorde sin morgontoalett vid trottoarkanten. Mycket trånga gränder och väldigt rörigt, stökigt och smutsigt med människor, djur, bilar och tuk-tuks överallt. Den förorenade luften känns påtaglig. Noterade elledningarna som liknade trasseltråd mellan husen. Alla människor som vi möter är snälla och hjälpsamma.

Åkte förbi India gate, vidare till Humayns trädgårdsgrav, världsarv, från 1500-talet. Denna byggnad har varit inspiration till bl a Taj Mahal. Vidare till Jami Masjid, Indiens största moské från 1656, som är byggd i sandsten och marmor. Det tog 6 år och krävde 5000 man att färdigställa moskeén. Där fick vi ta av oss skorna och sätta på oss kaftaner  innan vi gick in.  På vägen därifrån såg vi bl a kameler och elefanter promenerandes längs gatan. Åt lunch högt uppe i en restaurang i centrala Delhi. Besökte sedan Gandimuseét med dess grav och platsen där han blev skjuten den 30 jan 1948. Mycket intressant och sevärt! På kvällen tog vi taxi till en jättestor shoppingmall där vi råkade på några representanter från Sv Kunskapsskolan och de tipsade om en riktigt bra indisk chillirestaurang, där vi äter middag och stupar sen i säng.

MÅNDAG 25/1

Efter omelettfrukost möts vi av vår chaufför för färd till Agra 20 mil bort. Otroligt intensiv trafik med många olyckstillbud men inget händer oss, gudskelov! Vår chaufför verkar mycket skärpt. Stannar på en servering där en indiskt klädd flicka med far sjunger och dansar för en liten peng. Färden tog närmare 5 timmar, mycket intressant att skåda livet i Indien från bilfönstret. Checkar in på tjusiga hotellet Clarks Shiraz i Agra där vi möts av en ny Orientenresors representant. Efter lunch möts vi av en ny trevlig och duktig guide och vi körs till fantastiska Taj Mahal, som är ett världsarv. Det är ett mausoleum som uppfördes på 1600-talet av mogulkejsaren Shah Jahan över hans älskade favorithustru som dog i barnsäng efter sin 14:e förlossning. Taj Mahal lär vara världens vackraste byggnadsverk, prytt med 500 kilo guld.  Det tog 12 år och 20000 man att färdigställa mausoleet. Det är byggt i vit marmor som transporterades över 30 mil av över 1000 elefanter. Vi och vår hjälpsamme guide tar många foton med bl a de oerhört vackra marmorblommorna med inläggningar i olika färger. Varje blomma, ca 5 cm består av mer än 60? bitar.

Fortsätter till Agra fort, eller röda fortet (världsarv) som det också kallas. Det är ännu ett exempel på mogulernas arkitektur. Fortet var kungasäte och ett starkt fäste för mogulernas rike under flera generationer och det stod klart 1573. Fortet omges av en djup vallgrav som en gång var fylld med vatten och krokodiler från floden Yamuna. Vi ser vackra valvgångar, salar, gårdar, fängelsehålor, stort harem och framför palatset finns en stor bassäng som brukade fyllas med rosenblad när kejsarinnan skulle bada. Ringblommor, krasse och andra välkända växter pryder upp de vackert anlagda gräsmattorna. Vi möts av trevliga, vänliga människor överallt. Körs åter till hotellet där vi beställer upp pizza och vårt och indiernas favoritöl, King Fisher, till rummet. 

TISDAG 26/1

Efter frukost blir vi ombedda att delta i firandet av Republikens dag, som firas ute på hotellplanen av  hotelledningen och dess personal samt militärer. Vi blir dekorerade med en brosch föreställande Indiens flagga. Kör sen i den vedervärdiga trafiken mot Ranthambore, 25 mil bort. Vi har nu vant oss vid trafiken och kan koppla av – det tar för mycket kraft att vara rädd!  På vägen besöker vi den röda sandstensstaden Fatehpur Sikri) (världsarv) eller den övergivna staden. Den byggdes av en mogulkejsare på 1600-talet som huvudstad. Staden fick dock överges efter bara några år, eftersom vattnet i de lokala brunnarna sinade. Än i dag är staden i ungefär samma skick som när den övergavs för 300 år sedan. Staden är komplett med palats och moskeer, som när den byggdes var större än dåvarande London. 

Vi åker därefter i ett agralt landskap mot Ranthambore nationalpark. Vi ser stora fält av vackert gula senapsodlingar. Ser massor av stenhuggerier som säljer olika trädgårdsprodukter efter vägen. Stannar och äter lunch. Passerar en fräsch stad som heter Dusa? Vägen var rätt bra hitintills, men efter det att vi svänger av blir vägen guppig och krokig med många kor och getter längs vägarna. Vanvettiga omkörningar, överlastade dekorerade lastbilar, mopeder, dromedarer med dragkärror, herdar med getter och får. Stor fattigdom och skräp överallt. Folk sitter efter vägarna och värmer sig med små eldar. 

Äntligen framme, efter ca 7 timmars bilåkning, vid Ranthambore Regency, som är ett trevligt hotell med trevlig personal och fint poolområde. Pryds med blomsterkransar vid ankomsten. God buffémiddag serveras kl 19.30, med många kyckling- och vegorätter.

ONSDAG 27/1

Väckning 06.00 och avfärd till nationalparken för vår första safarirunda, en halv timme senare. Vi åker i en öppen jeep, det är rätt så kallt och vi får var sina filtar att svepa in oss i. Hämtade upp ytterligare 4 personer. Tyvärr såg vi ingen tiger men vi såg färska fotspår av den. Såg däremot en leopard på långt håll. Vi träffade på många andra jeepekipage och de hade lika otur. Vi såg många andra djur, bl a antiloper, krokodiler, apor, påfåglar (Indiens nationalfågel) ugglor och massor av andra fågelarter, gazeller, hjortar m m. I parken finns tre sjöar, sylvassa bergspass och klippfyllda dalgångar. Vi ser ett mycket vackert gammalt jaktslott vid en sjö, där drottning Elisabeth lär ha skjutit 8 tigrar?! 

Åter på hotellet vid 11-tiden då vi får en god lunch. Går utanför hotellområdet och i dess omedelbara närhet ser vi grisar, kossor, getter, kamel- och hästekipage, lastbilar, överfyllda bussar och massor av människor i färggranna indiska kläder. Solar sen en stund vid polen.

Ännu en 3-timmars safarirunda (i ett annat område) kl 14.30, såg inte heller denna gång någon tiger. På vägen dit mötte vi massor av finklädda indier på väg till fots för en bönestund i ett tempel högt upp på ett berg.   

TORSDAG 28/1

Avfärd vid 9-tiden med vår duktiga, men tystlåtne chaufför mot Jaipur, 185 km bort eller ca 4 timmar. Relativt fin väg i en jordbruksbygd. Senapsfält, traktorer och kossor. Vi ser många skolbarn i sina blå/vita uniformer längs vägen. Kaffepaus på ett ”hak” med gott kaffe, Man diskar våra muggar i ett handfat utomhus. Kommer till Jaipur vid 13-tiden. Checkar återigen in på ett Lemmon tree hotell. Fint rum med glasvägg mot badrummet!! God mat. Solar lite under eftermiddagen på hotellets tak, skönt! Vilda apor klättrar längs väggarna och duvor dricker av poolvattnet. Tar en promenad runt hotellet i smuts och elände. Köper öl i ett ”hål i väggen” men det är inte helt lätt att gå över gatorna. 

FREDAG 29/1

Efter frukost möter vår nye guide, Viwie oss, han pratar lättförståelig engelska. Vi gör en stadsrundtur i gamla staden med vår chaufför. Gamla Jaipur är ett gytter av basarer, historiska palats och sevärdheter. Staden kallas ofta den rosa staden eftersom de mest iögonfallande byggnaderna är rosafärgade. Jaipur anlades på 1600-talet, en fantastisk stad med raka vinkelräta gator som är jättebreda och med trottoarer och massor, 1000-tals, pyttesmå sandstensfärgade inbyggda affärer och verkstäder. Här lever det traditionella sida vid sida med det moderna, turbanklädda gamla män trängs med ungdomar i jeans. Stannar och tittar på Hava Mahal eller Vindarnas palats, som uppfördes 1799 av en maharadja för att hans beslöjade haremskvinnor skulle kunna betrakta gatulivet nedanför, utan att själv bli sedda. Den utsirade rosa fasaden har massor av fönster och burspråk och är endast ett rum djupt och fem våningar högt.

Kommer till Amberfortet, också det ett världsarv, från 1600-talet, där vi får borda en elefant för en 20 minuters skakig färd upp till själva fortet.  Fortet ligger högt upp och är omgärdat av 15 km? höga murar och har en vacker utsikt över en sjö. Här finns massor av gårdar och salar med fantastiska väggmålningar med ädla stenar och spegelinläggningar i väggarna. Vi ser även en skimrande port i tre våningar och tjusiga kupoler pryder alla hörn. I en sal, Somhees Mahal, reflekteras lågan från ett enda ljus i de pyttesmå speglarna och förvandlar taket till en stjärnhimmel.

Åker vidare till City Palace, där Jaipurs nuvarande kung (Indien består av 29 olika delstater – vissa med monarki) bor med sin familj, tjusigt slott med omgivande komplex av fina trädgårdar och innergårdar.  Besöker även Palace Museum som har samlingar med sällsynta handskrifter, kungadräkter och miniatyrmålningar, m m. Promenerar vidare till det intilliggande Jantar Mantar (världsarv) eller Astronomiska observatoriet från 1726. Det är en samling jättestora ”modernistiska” stenblock av olika format som bl a kan ange exakt tid med 3 sekunders fel. Det lär finnas fem liknande observatorier i Indien men detta är störst, även störst i världen. Fortsätter till ett textil- och hantverkshus där vi får se hur tillverkning av mattor går till. Besöker även en smyckeindustri där vi ser hur man slipar allehanda ädelstenar. Jaipur är centrum i Indien för hantverk och smycketillverkning. Promenerar längs marknadsstånden. På återvägen tittar vi på Jal Mahal som var ett sommarslott och ligger på en pytteliten ö i Sagarsjön– tjusigt! Åter vid hotellet är vi jättetrötta men packar om allt bagage eftersom vi ska flyga inrikes i morgonbitti och bara får ha 15 kg i resväskorna (inrikes)!

LÖRDAG 30/1

Vår chaufför hämtar vid 10.30 för transport till flygfältet f v b till Varanasi. Säger adjö till vår chaufför som vi haft i en vecka och möter ännu en Orientenresors representant som checkar in oss på flyget. Bordar så småningom ett mindre plan från Jet Airways som ska ta oss till Delhi där vi får vänta i en tjusig terminalbyggnad. Anländer äntligen till Varanasi där en ny Orientenresors representant ”tar hand om oss” samt en ny chaufför. Checkar in på hotel Amayaa där vi får vita skarfs som välkomstpresent från Orientenresor. Amayaa är ett vackert hotell men det ligger så till att det var mycket musik och fest utanför. Varanasi ligger vid den heliga floden och är den heligaste staden i Indien för hinduer, med en 3000-årig andlig och religiös tradition. Det är hinduistguden ”Shivas stad”.  

SÖNDAG 31/1 

Hämtas av ännu en trevlig guide som heter Indrajeet Kumar före gryningen (kl 06.00) för en roddtur på den heliga floden Ganges. Varanasi präglas av de ca 90 badtrapporna som sträcker sig längs ett 6 km långt område efter Ganges västra strand. Badtrapporna kantas av tempel och helgedomar. Vid soluppgången får vi bevittna hur hinduiska pilgrimer kommer till floden för att bada och tvätta bort sina synder eller hälla ut askan av sina förfäder i floden. Det är mycket rörande att se dessa religiösa och rituella handlingar. Vi ser också hur man tvättar massor av lakan för hand i floden och hänger upp dem på badtrapporna, många innevånare utövar yoga, offrar blommor och rökelse till floden.  Därefter en kort promenad i Varanasis trånga gränder, där vi får väja för kossor, smuts och hundar m m. Vi ser massor av små privata hindutempel invid husen och många vedupplag för likbränning 

Åker tillbaka till hotellet för frukost. Hämtas igen för en stadsrundtur i Varanasi. Börjar med att titta på Kashi-Vishwanatemplet som är ägnad den buddistiska guden Shiva och är täckt med över 700 kilo guld på sina kupoler. Besöker sedan parken Sarnath, 13 km utanför Varanasi, dit Budda kom år 528 före Kristus för att ge sin första predikan. Sarnath är lika heligt för buddisterna som Varanasi för hinduerna. Vi ser massor av orangeklädda buddistmunkar som vallfärdat hit. Det finns flera mindre kloster och tempel i området. Den största sevärdheten är kanske Dhamekstupan från 400-talet där Budda lär ha predikat. Vi ser lämningar av hur muslimer förstört massor av byggnader på området. Efter återkomsten till hotellet tar vi en kort åktur med en ”tuk-tuk” runt kvarteret, gullig ung förare som vill köra oss även i morgon. Sedan solar Eva vid poolen en timme. 

Kl 18.00 blir det åter en kvällsfärd ner till Ganges. Vi får åka cykelrickshaw i ca 5 km eftersom det inte är möjligt att köra bil i den intensiva trafiken. Nu får vi beskåda ritualerna med hinduernas likbränning. Vi åker återigen roddbåt i skymningen och tittar på hur man sänker liken, som ligger insvepta på en bår, i Ganges heliga vatten. Massor av ljus och lotusblommor flyter omkring på vattnet. Efter det att liken brännts upp på bål samlas askan ihop av ”vaktmästarna”, vi ser hur de står i askvatten upp till magen och vaskar aska i nätsilar i förhoppning om att hitta guldrester från örringar, tänder, e t c !! Det är en mycket märklig, mäktig känsla av att bevittna dessa ritualer och efterspel!!  Sedan får vi ta plats längst upp på en trappavsats, längs Ganges, för att se nå´t slags begravningsritual där man spelar och har vackra ljusspel. Konstigt nog känner vi ingen dålig eller kvalmig lukt här. 

Åter med cykelrickshaw i mörkret och vansinnig trafik till vår chaufför som tar oss i bil sista biten till hotellet. Där väntar en överraskning, det ska bli bröllop på hotellet, som därför klätts med massor av ljusgirlanger, och blomsterportaler. Vi ser ett otroligt stiligt hästekipage vari det sitter en ung vacker brudgum i en silvervagn klädd med massor av blommor. Det är fest och alla gäster är klädda i vackra indiska kläder, de dansar och sjunger runt ekipaget – en härlig syn! Dessutom sprakar det av fyrverkerier runt hotellet till långt in på natten.

MÅNDAG 1/2

Vi åker ännu en tuk-tuk tur med ”gårdagens yngling” som väntar punktligt på oss kl 10.00 utanför hotellet. Besöker ett väveri och sedan ett museiliknande textilförsäljningsställe beläget i ett gammalt palats. Därefter tar vi chansen och solar en timme innan det är dags att checka ut från hotellet och ta farväl av Indien och Varanasi. Det blir transfer till flygplatsen för att flyga till Nepals huvudstad Katmandu, via Delhi kl 13.00. Får vänta i ca 4 tim tills flyget går till Katmandu i Nepal dit vi kommer fram kl 11 på kvällen, får dessutom vänta jättelänge på vårt bagage. Blir mötta av, som vanligt, trevlig chaufför och Orientenresors representant vid flygplatsen. I säng vid kl 24.00 – rätt så trötta efter en jättetrist och ”onödig” dag.

Nepal råkade ut för en Jordbävning (7,8 på richterskalan) den 24 april 2015 då ca 2.500 människor dog och ca 14.000 blev skadade. Jordbävningens centrum var drygt 10 mil från Katmandu och kändes lång väg. Tyvärr har denna händelse påverkat turismen i hög grad, i detta mycket fattiga land.

TISDAG 2/2

Vaknar på hotell Himalaya, som säkert varit ett mycket tjusigt hotell en gång, riktigt fint nu också. Det växer bl a gula citroner/meloner? utanför vårt fönster. Äter en jättefin frukost med bacon, äggröra m m. Vi blir mötta i receptionen vid 10-tiden av en duktig, trivsam guide, Gyanendra Rajbhandari. Åker mot Nagarkort på en mycket slingrande trasig väg upp mot toppen som ligger ca 2175 m ö h och 32 km öst om Katmandu. På vägen upp har vi en hänförande utsikt över Katmandudalen. Man odlar i terrasser längs bergsformationerna, det är mycket vackert och ser välordnat ut. Tyvärr är det dimmigt när vi kommer upp så vi skönjer bara Himalaya i horisonten. Vi fikar på en vacker hotellterass med nästan 360*utsikt. Husen längs sluttningarna ser ut att kunna störta ner närsomhelst om det kommer minsta lilla jordskalv. Man håller på att laga vägen och vi ser hur vägen repareras ”för hand” med hacka och skottkärror – primitivt och tungt! 

Vi fortsätter till Bhaktapur som är ett av UNESCOs världsarv, även kallad City of Culture. Det är landets mest berömda historiska kungliga stad med otaliga fantastiska palats, tempel och monument. Bhaktapur city är som ett stort öppet levande museum. Här bor och lever folk och verkar ha det rätt så bra. Här finns många små affärer och ”hål i väggen”. Vi besöker fyra kända torg; Durbar,-Duttatraya,-Taumandi,- och slutligen Pottery Square. På torgen står jättelika pagoder och på Taunmandi torg finns Nyatapola hindu-templet, från 1700-talet, som är landets största pagod i fem våningar med jättestora stenfigurer i trappan upp.  Vid Durbar Square ser vi bl a rester av Golden Gate som förstördes i fjolårets jordbävning, Big Bell, Siddhi Laxmi templet, Shiva Templet och det gamla kungliga residenset. Vi äter lunch några våningar upp i en restaurang och därifrån ser vi hur många gamla hus delvis eller helt har raserats av jordbävningen.

När vi kommer närmare Katmandu ser vi 1000-tals bussar uppställda efter vägarna p g a att Indien stoppat oljeexporten till Nepal. Åter vid hotellet vid 17.00.    

Blir hämtade en timme senare för en färd till middag med nepalesisk uppvisningsdans. Vi blir målade i pannan med röd färg, får varsin välkomstdrink i pyttesmå lertallrikar. Tyvärr är det väldigt lite folk här, men jättegod nepalesisk mat (bl a små kroppkakor) och dryck samt trevlig personal. Turismen har avstannat i Nepal p g a fjolårets jordbävning.

ONSDAG 3/2

Väckning kl 05.00 Checkout med fin frukostlåda från hotellet, sen åker vi till flygplatsen för att borda Mountain Flight för en tur runt Himalaya. Vår guide och chaufför väntar i bilen med vårt bagage. Tråkig liten avgångshall. Tyvärr är första flygturen kl 07 inställd p g a dimma. Likaså den andra kl 08. Men tredje gången gillt, kl 09 - fick vi gå ombord på Buddha Airs lilla flygplan tillsammans med ca 20 medpassagerare. Vi får var sin fönsterplats, spänner fast oss – men då kom det några flygplatspersonal och sa att R o E måste kliva av eftersom vi troligtvis inte skulle hinna med anslutningsflyget mot Istanbul för vidarebefordran till Sthlm. Jättetråkigt när vi var så nära att få uppleva denna häftiga tur. Blev sen skjutsade den lilla biten till avgångshallen där vi tar farväl av guide och chaufför.  

Bordar så småningom Turkish Airlines-planet till Istanbul. Hyfsad mat ombord. Flygplatsen i Istanbul är nu bekant för oss, vi får vänta i dryga 3 timmar tills vi får flyga den sista delsträckan hem till Sthlm-Arlanda där vi landar 23.55. 

Vi har upplevt en fantastiskt intressant och trevlig resa i högt tempo och utan missöden (förutom Himalaya och tigern) och mött många fina snälla människor. Jättebra arrangemang i alla delar, förutom de långa väntetiderna på flygplatserna (vilket vi visste om före resan). Orientenresor och deras samarbetspartner kan verkligen rekommenderas.  

/ Eva o Roland

 

Vi kommer att rekommendera Er!

Hej,

Vill bara tala om att vi är helnöjda med vår rundresa i Indien!

Jättebra service hela tiden och allt funkade. Vi kommer att rekommendera er.

Med vänlig hälsning

Gunilla Olsson

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65